Regeringen vill se fler studentbostäder – men lättade byggkrav kritiseras

Regeringen vill sänka kraven på bland annat tillgänglighet för att göra det enklare och billigare att bygga studentbostäder. Åtgärden är efterlängtad av Studentbostadsföretagen, men får skarp kritik från Funktionsrätt Sverige. ”Den stora risken är att vi inte skapar ett samhälle för alla”, säger generalsekreterare Nicklas Mårtensson. 

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har gett Boverket i uppdrag att föreslå lättnader i byggkraven för studentbostäder. Uppdraget ska redovisas 30 april 2024. 
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har gett Boverket i uppdrag att föreslå lättnader i byggkraven för studentbostäder. Uppdraget ska redovisas 30 april 2024. Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Louise Carlsson-Örning

Regeringen ger Boverket i uppdrag att föreslå betydande lättnader i byggkraven för studentbostäder för att minska kostnaderna för att bygga studentbostäder.

Bland annat menar regeringen att regler om dags- och solljus samt skydd mot buller är krav som ska lättas. Men också kraven på tillgänglighet vilket fått organisationen Funktionsrätt Sverige att rikta kritik. 

Generalsekreterare Nicklas Mårtensson tycker att inriktningen på uppdraget tyder på en kortsiktighet och att det är ett steg tillbaka för samhället.

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00