Debatt

Läs den danska debatten om mediestödet

DEBATT. Behövs det en reform av mediestödet eller ska det till och med ska tas bort helt. Altinget Danmark har satt fokus på mediestödet. Här är den samlade debqatten.

Foto: Colorbox
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I början av augusti satte Altinget fokus på mediestödet, eftersom debatten åter hade vaknat till liv i Danmark.

Bland annat i ett debattinlägg på Altinget, där medietalesmannen Mette Bock (Liberal Alliance) efterlyste större djärvhet för reformer och nytänkande på området. Och i Børsen, där chefredaktör Anders Krab-Johansen föreslog att det direkta statsstödet till medierna borde fasas ut över ett par års tid.

Altinget tog tillfället i akt och frågade en ny uppsättning debattörer: Är det dags för en uppgörelse med eller en reform av det statliga stödet till dagstidningar och internetmedier?

Möt panelen här och få en överblick av deras inlägg här:

Anders Krab-Johansen
Chefredaktör och vd på affärstidnigen Børsen. Anders Krab-Johansen har varit politisk redaktör på TV 2 Nyhederne, Børsen och telegrambyrån Ritzau. Han har en master i journalistik och en kandidatexamen i statsvetenskap.

Fakta
Projektet "Mediepolitik i Norden" stöds av Nordiska kulturfonden. Genom nyhetsartiklar och aktuell debatt sätter Altinget fokus på de mediepolitiska diskussionerna om mediestöd och public service i Norge, Sverige och Danmark.

Läs på danska:

Krab-Johansen: Lad os åbne døren for mangfoldigheden

Troels Mylenberg
Chefredaktör och chef på dagstidningarna Randers Amt Avis, Fyns Amt Avis, Århus Stiftstidende och Fyns Stiftsidende. Troels Mylenberg har bland annat chefat över journalistutbildningen på Syddansk Universitet och varit politisk reporter och redaktör på Weekendavisen, Dagen och Ekstra Bladet.

Läs på danska:

Mylenberg: Fritag digitale medier fra moms

Erik Bjerager
Chefredaktör och vd på Kristeligt Dagblad. Erik Bjerager har tidigare varit anställd på Danmarks Radio, Børsens Nyhedsmagasin och Børsen. Han är styrelseordförande i Ritzau och Dagspressens Fond, samt vice ordförande i World Editors Forum. Han är utbildad journalist och har en master från School of Communication, The American University, Washington, D.C.

Läs på danska:

Bjerager: Lad mediestøtten være i fred

Rasmus Nielsen
Ordförande för intressenätverket Specialmedierne och chefredaktör, vd och ansvarig utgivare på Altinget.dk. Rasmus Nielsen har tidigare drivit folketingsredaktionen för TV 2-regionerna och han har även varit journalist på Berlingske Tidende, DR, TV 2 m.m. Han är utbildad journalist från Danmarks Journalisthøjskole.

Läs på danska:

Specialmedierne: Mediestøtte giver skævhed

Thomas Rønnow
Vd och advokat, Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Thomas Rønnow har tidigare varit hr-chef på Falck och advokat på Dansk Arbejdsgiverforening. Han har juristexamen.

Läs på danska:

Dagblade om kritik af mediestøtten: Giv os nu arbejdsro

Dagbladene om mediestøtten: Drop smagsdommeriet

Frands Mortensen
Professor emeritus i medievetenskap vid Aarhus Universitet.

Läs på danska:

Medieforsker: Nytænk den mærkelige mediestøtte

Professor advarer: EU kan tvinge medier til at betale støtte tilbage

Rasmus Nordqvist (Alternativet)
Medie- och kulturtalesman för det gröna partiet Alternativet. Rasmus Nordqvist har varit folketingsledamot sedan valet i juni. Han har en bachelor i design vid Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Läs på danska:

Alternativet: Medierne skal turde udfordre sig selv

ALT: Stop skyttegravskrig om DR

Søren Søndergaard (Enhedslisten)
Kulturtalesman. Søren Søndergaard satt i folketinget från 1993 till 2005 och blev återvald vid folketingsvalet 2015. 2007-2014 satt han i Europaparlamentet för Folkebevægelsen mod EU. Søren Søndergaard är utbildad svetsare och båtbyggare, Lärlingskolan på B&W Skibsværft.

Läs på danska:

EL: Skrantende dagblade skal ikke trække DR med i faldet

Enhedslisten: Afskaf licensen

Mette Bock (Liberal Alliance)
Medietalesman. Mette Bock har varit folketingsledamot sedan 2011. Hon har tidigare varit programdirektör för Danmarks Radio och prorektor för kunskapsdelning vid Aarhus Universitet. Hon har en kandidatexamen i statsvetenskap och en magisterexamen.

Läs på danska:

LA: Lad os få adgang til DR’s budgetter

Britt Bager (Venstre)
Kulturtalesman. Britt Bager valdes in i folketinget vid valet i juni 2015. Hon har varit medie- och kommunikationskonsult vid Skatteministeriet, samt politisk konsult åt Venstre under perioden 2009-2013. Hon har en master i journalistik vid Syddansk Universitet, en kandidat i politisk kommunikation och ledning vid Copenhagen Business School och juristexamen vid Aarhus Universitet.

Läs på danska:

Venstre: Mediestøtten skal nytænkes

V om medieforlig: Ikke et spørgsmål om for eller imod DR


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00