Analys av 
Louise Carlsson-Örning

Larry Söders önskelista avkodar regeringens bostadspolitik

Så länge åtgärderna inte är alltför kostsamma är det möjligt att Moderaterna låter Kristdemokraterna hålla i den bostadspolitiska taktpinnen. Kanske kan Larry Söders (KD) önskelista ge oss en föraning om regeringens bostadspolitik när hans partikollega är sparsam med kommentarer, skriver Altingets redaktör Louise Carlsson Örning i en analys. 

Foto: Christine Olsson / TT
Louise Carlsson-Örning

Ringa, mejla, skicka sms, ringa igen, vänta utanför riksdagens kammare – oavsett strategi har bostadsminister Andreas Carlson (KD) inte varit lätt att få ställa frågor till de senaste månaderna. Det är därför svårt att veta hur detaljerna i den bostadspolitik som regeringen planerar att driva under mandatperioden kommer att se ut.

Ingen slump att KD fått ministerposten

Men i den sista bostadspolitiska debatten i kammaren innan riksdagen stängde för jullov var en partikollega till bostadsministern tydlig i vilka konkreta åtgärder han vill se. ”Inför en planeringsbonus för kommunerna, inför startlån för förstagångsköpare och ett förmånligt bosparande”, ”se över och uppvärdera bostadsbyggande i förhållande till riksintressen”, ”prioritera småhusbyggande” och ”prioritera Bostad först” sa bostadspolitiska talespersonen Larry Söder (KD) från podiet.

Och har man Söders (KD) uttalande i åtanke när man tittar på det regeringen och bostadsministern ändå sagt att de kommer att prioritera kan man känna igen sig. ”Kommuner ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus” och ”Det är viktigt att det finns möjlighet att ta steget till den ägda bostadsmarknaden”, är några av formuleringarna i regeringens plan för bostadspolitiken.

När det gäller Bostad först har Larry Söder redan fått sin önskan uppfylld då regeringen utökade stödet från och med 2023. Även riksintressena har Andreas Carlson (KD) sagt sig vilja se över, i en intervju med DN.

Säkert är det inte en slump att det är en kristdemokrat som fått bostadsministerposten i denna regering. Bostadspolitiken har varit en fråga som intresserat Kristdemokraterna under lång tid och under de mandatperioder då partiet ingått i regering har de haft ministerposten 3 av 4 gånger.

Söders önskningar kan gå i uppfyllelse

Så länge åtgärderna inte är alltför kostsamma är det möjligt att Moderaterna låter Kristdemokraterna hålla i den bostadspolitiska taktpinnen. Kanske kan vi vänta oss både en planeringsbonus, ett förmånligt bosparande och startlån för förstagångsköpare, även om Moderaterna varit tveksamma till det sistnämnda. Men att Larry Söder (KD) får flera av sina önskningar om konkreta reformer uppfyllda under mandatperioden är i alla fall troligt.

Helt vattentät är Larry Söder (KD) dock inte som avkodningsverktyg, så låt oss ändå hoppas att vi inte behöver gå via honom under hela mandatperioden för att förstå vad regeringen konkret vill med bostadspolitiken.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00