Länsstyrelserna: “Provtagningarna minskar drastiskt”

TESTTREND. Länsstyrelserna varnar för minskad testning och Region Dalarna varnar för testtrötthet. Men Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, håller inte med. Samtidigt skärper regeringen reglerna kring tåg- och bussresande inför sportlovet.

Länsstyrelserna varnar för att testningen av covid-19 minskar.

“Minskar drastiskt”

I mötesanteckningar som Altinget tagit del av, mellan centrala smittskyddsmyndigheter som Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen, uttrycker Länsstyrelserna en oro för att folk testar sig mindre:

”Länsstyrelserna märker även att det finns ett stort informationsbehov om vikten av att fortsätta provta sig vid symptom. Nästan samtliga län rapporterar att provtagningen minskar drastiskt.”

Tegnell håller inte med

Men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Folkhälsomyndigheten fått ett annat intryck.

– Vi har tolkat det som att behovet av testning har gått ner för att man har mindre symptom, säger han till Altinget.

– De signaler vi får är att det finns en väldigt god tillgänglighet till testning med korta väntetider. Det finns inget antal tester som man behöver nå upp till, utan hela poängen är att det ska finnas god tillgänglighet till testning för de som har symptom.

Kan den minskade provtagningen hänga ihop med att människor har börjat slappnat av och inte testar sig?

– Nej, jag tror att det är tvärtom. Snarare verkar regionerna tycka att det är irriterande att många människor testar sig om och om igen.

Tegnell syftar till att folk testar inför kommande aktiviteter när man riskerar att smitta eller smittas, eller i efterhand.

– Kopplingen att man testar sig mindre för att man tar risker tror jag inte finns.

Men enligt mötesanteckningarna uttrycker länsstyrelserna att testningen gått ner drastiskt. Stämmer inte det?

– Att antal tester minskar har vi statistik på. “Drastisk nedgång” tycker jag är att ta i. Vi ligger ju på mer än 200 000 tester i veckan.

– Vår uppfattning är att den speglar mindre symptom och ingenting annat.

Testtrötthet i Dalarna

Men i Region Dalarna upplever smittskyddsenheten att det finns en testtrötthet som bidrar till att testningen minskar. Enligt regionen tror många förkylda som redan testat sig flera gånger och fått negativa provsvar att nya symptom bara är ännu en förkylning, rapporterar Dalarnas Tidningar/Omni.

Enligt biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund råder en osäkerhet inför hur testningen ska gå till, vilket kan bidra till att färre testar sig.

– Man ska inte stoppa in en pinne långt bak i näsan. Jag tror att det missförståndet fortfarande finns, säger biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund.

Skidanläggningarna inte problemet

Trots att den andra vågen med smittspridning av covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens statistik har dalat är oron inför en tredje våg stor. Inte minst stundar det riskabla sportlovet, med många lediga och aktivitetssugna personer som vill åka skidor.

Men enligt Anders Tegnell är det varken “själva anläggningarna” eller “skidbacken i sig” som är problemet. Risken för smittspridning finns när folk socialiserar “runtomkring”.

Färre får resa

För att minska risken för smittspridning under sportlovsledigheten vill regeringen begränsa hur många som får resa på tåg och långfärdsbussar.

– Det handlar om att begränsa risker, säger socialminister Lena Hallengren (S) under tisdagens pressträff.

– Det finns en verklig risk för en tredje våg.

Regeringens förslag går ut på snabbremiss och kan börja gälla på söndag 14 februari fram till sista maj.

 

Få en daglig politisk nyhetsöverblick – prenumerera på Altinget gratis nyhetsbrev.

 

Beslutskedja: Covid-19-lag

9/12
2020
17/12
2020
23/12
2020
28/12
2020
4/1
2021
8/1
2021
11/2
2021

Forrige artikel Överblick: Regeringen vill lätta på gymnasielagen och vaccinbrist i regionerna Överblick: Regeringen vill lätta på gymnasielagen och vaccinbrist i regionerna Næste artikel Besparingsvåg över skolorna – Ernestam vill skruva på systemet Besparingsvåg över skolorna – Ernestam vill skruva på systemet