Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något”

Efter kommissionens Kirunabesök hålls kommande EU-möten framför allt i en mässhall vid Arlanda flygplats. Orterna för de drygt 30 möten som anordnas på andra håll, bland annat i Åre och Visby, har valts utifrån lokala kopplingar – och för att få en bra geografisk spridning. Ändå blir nio län helt utan EU-besök.

Majoriteten av Sveriges möten under ordförandeskapet kommer ta plats i Bryssel eller på mässhallen Xpo, nära Arlanda. 34 möten planeras till andra delar av landet, här i Kiruna tidigare i januari. 
Majoriteten av Sveriges möten under ordförandeskapet kommer ta plats i Bryssel eller på mässhallen Xpo, nära Arlanda. 34 möten planeras till andra delar av landet, här i Kiruna tidigare i januari. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT
Miranda Olsson

I slutet av förra veckan besökte Europeiska kommissionen och ordförande Ursula von der Leyen Kiruna för att kicka igång det svenska ordförandeskapet med besök på rymdbasen Esrange och övernattning på ishotellet i Jukkasjärvi.

Besöket i den norrbottniska gruvorten blev uppmärksammat både inom och utanför landets gränser, inte minst då LKAB passade på att presentera Europas största fynd av sällsynta jordartsmetaller.

Informella möten

Alla möten som hålls i Sverige under ordförandeskapet är informella. Beslut fattas i stället på de formella mötena i Bryssel och Luxemburg.

– Ni har verkligen satt ribban högt, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Kiruna.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00