Landshövdingarnas löner höjs – de tjänar mest

Regeringen har beslutat om löneökningar för Sveriges landshövdingar. Som landshövding i ett storstadslän kommer tidigare försvarsminister Sten Tolgfors att få högre lön än sina kollegor när han flyttar in i residenset i höst. 

Beatrice Ask får som landshövding i Sörmland 109 800 kronor i månaden efter årets löneökning. Tidigare ministerkollegan Sten Tolgfors får 114 800 kronor när han tillträder som landshövding i Västra Götaland i höst.
Beatrice Ask får som landshövding i Sörmland 109 800 kronor i månaden efter årets löneökning. Tidigare ministerkollegan Sten Tolgfors får 114 800 kronor när han tillträder som landshövding i Västra Götaland i höst.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Miranda Olsson

I samband med att regeringen tog beslut om löneökningar för statens myndighetschefer har även landshövdingarna runtom i Sverige fått höjda löner.

För Moderaternas tidigare justitieminister Beatrice Ask innebär, precis som för partikollegan Lotta Finstorp, löneökningen att de numera tjänar 109 800 kronor i månaden. De är landshövdingar i Sörmland respektive Norrbotten.

Lönen är densamma för alla landshövdingar, utom för storstadslänens som får desto mer.

Som landshövding i Stockholm har Sven-Erik Österberg, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och statsråd, en lön på 114 800 kronor efter årets löneökning. Samma lön får tidigare försvarsminister Sten Tolgfors, moderat, när han i september tillträder som ny landshövding i Västra Götalands län.

Läs också

De nya lönerna gäller retroaktivt från och med den 1 oktober 2021. Löneökningarna för landshövdingarna, generaldirektörer med flera uppgår detta år till 1,8 procent i snitt.

Nämnda personer

Sven-Erik Österberg

Gymnasium

Sten Tolgfors

Landshövding Västra Götalands län

Beatrice Ask

Landshövding Södermanland
Studier i internationell ekonomi (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00