Landsbygdsministern sätter extra lås på jägarnas pengar

Jägarnas oro för att pengar från Viltvårdsfonden ska hamna i händerna på jaktkritiker har än så länge varit obefogad. Men landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) är lyhörd och regeringen gör en ändring i reglerna för att minimera risken att pengarna hamnar i fel händer.

Ingen jaktkritisk organisation har fått medel ut Viltvårdsfonden sedan den nya förordningen trädde i kraft, men landsbygdsministern anser det ändå befogat att lyssna på jägarnas oro för att det skulle kunna ske.
Ingen jaktkritisk organisation har fått medel ut Viltvårdsfonden sedan den nya förordningen trädde i kraft, men landsbygdsministern anser det ändå befogat att lyssna på jägarnas oro för att det skulle kunna ske.Foto: Maja Suslin/TT
Johanna Alskog

Den nya förordningen om bidrag från Viltvårdsfonden har hunnit användas vid de två senaste årens ansökningsomgångar. Vare sig i år eller förra året fick någon av de mer eller mindre jaktkritiska organisationerna sina ansökningar beviljade. Men regeringen har nu ändå gjort ett tillägg i förordningen, detta för att dämpa jägarnas oro för att pengarna ska gå till organisationer med jaktfientlig agenda. 

– Bidragen som Naturvårdsverket beslutat om har gått till rätt ändamål, och har inte fördelats på något felaktigt sätt. Men vi har noterat den oro som finns bland jägare och i de jaktliga organisationerna, och med det här tillägget blir det tydligare hur medlen ur fonden kan och ska fördelas, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) till tidningen Svensk Jakt.

När Altinget frågar varför förordningen ändras, trots att inga medel har gått till organisationer som är jaktmotståndare, svarar landsbygdsministern via sin pressekreterare: ”Vi gör ändringen för att förtydliga, viktigt att minimera eventuella missförstånd i framtiden."

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00