LAN drog inte in lärarlegitimation trots brott

KORTNYTT. Det är få lärare som faktiskt får sin legitimation indragen efter att de kränkt eller begått brott mot elever.

Samtliga beslut som tagits av Lärarnas ansvarsnämnd (LAN) har granskats av Ekot. Nämnden prövar om lärare eller förskollärare ska få behålla sin legitimation eller inte. Prövningen sker efter anmälan från Skolinspektionen.

Granskningen visar att lärare kan få behålla sin legitimation trots att de har kränkt eller begått brott mot elever. Av 860 anmälningar mot lärare, har 10 fått sin legitimation återkallad. Exempelvis har återkallandet gällt fall om sexualbrott mot elever och mordförsök på en rektor.

Läs också: Disciplinära åtgärder överges – förutom i vissa skolor

Ett fall i Malmö handlade om en lärare som knuffat och kränkt flera barn. Därtill var det fem olika arbetsgivare som uppgett att läraren var olämplig för yrket. Men LAN drog inte in legitimationen och läraren fick ett ett nytt jobb i en grannkommun.

Läs också: Skolinspektionen fyller 10 år – firar med att granska mer

Forrige artikel Sju myndigheter föreslås bli tre Næste artikel Fler kvinnor än män i statens styrelser
Överblick: Sameby vann mot staten och syrligheter mot Thunberg i Davos

Överblick: Sameby vann mot staten och syrligheter mot Thunberg i Davos

ÖVERBLICK. Girjas sameby vann tvisten mot staten, USA:s finansminister Steven Mnuchin är syrlig mot Greta Thunberg vid Världsekonomiskt forum i Davos och Moderaterna har lämnat förslaget om extra pengar till välfärden till finansutskottet. Läs Altingets nyhetsöverblick.