Läkemedelsverket vill ha snabbreglering av lustgas

Utredningen om bland annat åldersgräns för inköp av lustgas måste snabba på. Det anser Läkemedelverkets generaldirektör Björn Eriksson. ”Att få till effektiva åtgärder ett och ett halvt år framåt i tiden är för långsamt”, säger han till Altinget. 

Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson vill se snabbare åtgärder än att vänta in den pågående utredningens förslag.
Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson vill se snabbare åtgärder än att vänta in den pågående utredningens förslag.Foto: Jeanette Hägglund, Johan Nilsson/TT
Linda Berglund

Problemet med att unga köper lustgaspatroner och inhalerar som partydrog har eskalerat kraftigt. I juli tillsattes en utredning som ska vara klar i oktober 2023, som bland annat tar upp frågan. Men att vänta in utredning, remissvar och beredning kommer att ta för lång tid, anser Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson. I en debattartikel i Svenska Dagbladet vill han och Luisa Becedas, verksamhetschef på Giftinformationscentralen, att utredningen snabbas på. 

Brådskan handlar om ett ökande missbruk, som myndigheten märker av genom en stor mängd samtal till Giftinformationscentralen. I utredningens direktiv finns bland annat uppdraget att utreda en 18-årsgräns för inköp. Motsvarande reglering finns bland annat i Danmark.

Lustgas

Lustgas, dikväveoxid N2O, för icke-medicinsk användning är inte narkotikaklassat och säljs i patroner till bland annat gräddsifoner. 

Lustgas används också inom sjukvården för smärtlindring, men då uppblandad i med syrgas. 


Källa: Giftinformationscentralen

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00