Läkemedelsbolag miljondonerar till KI

Bolaget Novo Nordisk Scandinavia AB har donerat 21 miljoner kronor till Karolinska institutet för att kunna inrätta en ny forskartjänst inom klinisk diabetologi.

Den skänkta summan gör det möjligt att etablera en ny professur inom diabetesforskning som också kommer att ha en viktig roll i bildandet av ett nytt centrum inom metabolism vid KI Campus Syd i Flemingsberg.

– Donationen från Novo Nordisk möjliggör en mycket efterfrågad satsning inom ett område där behovet av kunskapsutveckling är stor och den blir en viktig del av Karolinska Institutets forskning kring livsstilssjukdomar. Genom detta initiativ kan vi skapa bättre förutsättningar för att ta fram mer kunskap och bättre behandling och vård. Ytterst ger det här konkret patientnytta och visar fördelen med en fungerande samverkan mellan akademi och näringsliv, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Sjukvårdsnotan 18 miljarder

Förra året beräknades den totala kostnaden för vård av diabetes och dess följdsjukdomar uppgå till över 18 miljarder kronor i Sverige. En förbättrad diabetesvård har också aktualiserats i och med covid-19-pandemin då patienter med sjukdomen varit överrepresenterade inom intensivvården.

Novo Nordisk Scandinavia är ett bolag som specialiserar sig på bland annat diabetologi, hematologi och obesitas.

Nämnda personer

Ole Petter Ottersen

Professor i medicin vid Oslo universitet
dr.med. (Oslo universitet 1982)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00