Lagrådet dömer ut förslaget om att slopa vårdval

VÅRD. Regeringen har inte stöd i riksdagen för sitt förslag att ta bort kravet på valfrihet inom primärvården. Dessutom anser Lagrådet att regeringens lagförslag inte håller måttet.

Johanna Alskog

– Att vara medveten om att man man kan förlora innebär inte att man inte ska lägga fram några förslag, sade näringsminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff med Riksdagsjournalisterna på tisdagen, angående att regeringen inte har stöd i riksdagen för sitt förslag att landstingen inte längre ska tvingas att  införa lagen om valfrihetssystem, LOV.

Frågan är principiellt viktig för regeringen, enligt Damberg. Men ärendet har gått allt annat än regeringens väg. Socialutskottet kritiserade regeringen för att ha rundat Lagrådets granskning och skickade lagförslaget till dess jurister.

Där emellan har såväl Alliansen som Sverigedemokraterna lagt motioner om att propositionen ska avslås.

Och nu väljer Lagrådets jurister att såga regeringens hantering av ärendet. Remissinstanserna har varit för få, urvalet för snävt och svarstiden "orimligt" kort.

Fakta
Lagen om valfrihetssystem, LOV
Vårdvalet innebär att patienter har rätt att välja vårdcentral och att vårdgivare får etablera vårdcentraler var de vill. Ersättningen följer patienten vilket innebär att vårdcentralerna konkurrerar om patienter. 

Lagrådet instämmer i synpunkerna från Myndigheten för vårdanalys att det saknas en ordentlig konsekvensanalys av förslaget och att det är oklart om de problem som regeringen ser kommer att lösas av förslaget.

Lagrådet skriver att regeringsformens krav på beredning inte har blivit uppfyllda och att förslaget inte kan ligga till grund för lagstiftning.

Av det anförda följer att beredningen av lagförslaget inte är godtagbar och att regeringsformens beredningskrav således inte är uppfyllt. Det remitterade förslaget kan därför inte ligga till grund för lagstiftning.

Ur Lagrådets yttrande

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00