Långt till statlig ursäkt för övergrepp mot personer med funktionsnedsättning

Funktionsrättsförbund vill ha en officiell ursäkt från staten för de övergrepp och den vanvård som människor med funktionsnedsättning har utsatts för historiskt. Men regeringen stänger den dörren ”för att då kommer andra grupper också vilja ha en ursäkt”.

Åren 1935–1982 inrymdes i byggnaderna Vipeholms sjukhus, en anstalt för ”sinnesslöa” som det då kallades. Där utnyttjades personer med funktionsnedsättning som försökspersoner i strid mot medicinsk-etiska och legala principer.
Åren 1935–1982 inrymdes i byggnaderna Vipeholms sjukhus, en anstalt för ”sinnesslöa” som det då kallades. Där utnyttjades personer med funktionsnedsättning som försökspersoner i strid mot medicinsk-etiska och legala principer.Foto: Andreas Hillergren/TT
Josefin Lingström

Nu läggs ett utskottsinitiativ av Miljöpartiet i socialutskottet om att tillsätta en sanningskommission. Den ska utreda den förda politiken mot personer med funktionsnedsättning. Bland annat att människorna placerats på institution, tvångssteriliserats och omyndigförklarats.

Att se över detta får stöd av Liberalernas talesperson Bengt Eliasson.

– Vi kommer sannolikt stödja det om det är bra formulerat. Vi tycker att vi behöver reda ut tidigare händelser. Särskilt den institutionella delen, för att dokumentera vad som har skett och lära av historien, säger han till Altinget.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR (Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet), är positiv till politikernas initiativ.

– Vi har inte ställt krav på att det ska vara en sanningskommission, utan vi vill ha en ursäkt. Sen får riksdagen ta ställning om vad som är den bästa vägen framåt till den ursäkten. Men vi stödjer att det skulle gå den vägen, säger hon till Altinget.

Förbundet själva arbetar för att få en officiell ursäkt från staten för övergrepp och vanvård av människor med funktionsnedsättning.

Förbundet skickade i slutet av 2020 brev till dåvarande statsminister Stefan Löfven. Det delegerades till socialdepartementet och statssekreteraren Tobias Lundin Gerdås. När pandemin lättade kunde DHR möta statssekreteraren.

Jag är lite trött på deras nejsägande i dagsläget.

Bengt Eliasson (L)

Men väl där stängde regeringen dörren för en eventuell officiell ursäkt. Lundin Gerdås förklarade att det är svårt att få till att en grupp människor ska få en ursäkt.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00