Lång dags färd mot regering

KOMMENTAR. Kapitlen i regeringsbildningen fortsätter att adderas utan att vi når ett bokslut. De fyra partierna i alliansfamiljen har nu gett upp tanken på att få hjälp av S. Men Kristersson fortsätter att drömma om en alliansregering. 

Socialdemokraterna har länge varit tydliga med att partiet inte tänker hjälpa en alliansregering till makten. Ulf Kristersson har använt sin första vecka till att försöka övertala Stefan Löfven för att bara konstatera att Löfven faktiskt menat det han sagt hela tiden.  

Därför tänker nu Kristersson använda andra veckan av sonderingsuppdraget till att prata med allianspartierna om vilka deras andrahandsalternativ är. Något som han väl egentligen redan borde känna till om kommunikationen har fungerat någorlunda. 

Läs också: Kristersson ska agera låssmed

Summan av kardemumman är att ytterligare en pressträff har lagts till handlingarna utan att någon egentligen blivit klokare på var det här ska sluta.  

Möjlig öppning

I en debattartikel i Dagens Nyheter har Ulf Kristersson förklarat att  “Min ambition är – och har hela tiden varit – att bilda en regering som bygger på Alliansens värderingar och konkreta politiska förslag.” Den möjliga öppning som kan tolkas in i det är att Kristersson skulle kunna öppna för en regering som inte innehåller alla allianspartier, men som kan få stöd i riksdagen för att driva igenom allianspolitik. Men de gamla käpphästarna finns kvar.  

Det skulle vara märkligt om Ulf Kristersson använder den första veckan av sonderingsuppdraget till att konstatera att S menade allvar med att inte släppa fram en alliansregering. För att sedan använda den andra veckan till att komma fram till att C och L menar allvar med att de inte vill sitta i en regering som är beroende av SD. 

Läs också: Så ser nästa regering ut

Nästa tisdag knackar Kristersson på hos talmannen igen. Då har han med sig regeringsbollen tillbaka till Andreas Norlén. Frågan är om talmannen låter Kristersson behålla den och pröva sitt stöd i kammaren. Eller om bollen passas vidare till Löfven. Den har i alla fall långt ifrån studsat klart.

Paralleller till litteraturen

"Alla älskar de varandra, men alla har de drabbats av livet". Så beskrivs de fyra familjemedlemmarna i Eugene O’Neills pjäs "Lång dags färd mot natt" av Dag Kronlund, chef för Dramatens arkiv och bibliotek. Det går att dra paralleller till Alliansen just nu. Du har fyra partier som alla älskar varandra, men alla har de drabbats av det parlamentariska läget. 

Forrige artikel Nya och gamla miljöprofiler i riksdagen Nya och gamla miljöprofiler i riksdagen Næste artikel Talmannen tolkar skyndsamt långsamt Talmannen tolkar skyndsamt långsamt