L vill se nationell strategi mot hedersvåld mot barn

UTSPEL. Liberalerna presenterar åtgärder för att skydda barn från hedersvåld. Partiet vill se tidiga insatser, ökade befogenheter för socialtjänst men också skärpta straff.

"Att bekämpa hedersförtryck är i dag Sveriges viktigaste jämställdhetsfråga", säger partiledare Jan Björklund (L), till Altinget.
"Att bekämpa hedersförtryck är i dag Sveriges viktigaste jämställdhetsfråga", säger partiledare Jan Björklund (L), till Altinget.Foto: Liberalerna
Johan Manell

Liberalerna riktar fokus mot hedersvåld mot barn. Partiet menar att det behövs en nationell strategi för hedersvåld mot barn liknande den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

– När vi växte upp var det väl ingen som hade hört talas om ordet hedersförtryck utan det är något vi fått lära oss de senaste 15-20 senaste åren och successivt lärt oss mer om. Nu när vi kan saker finns det ingen ursäkt att inte agera, säger Jan Björklund (L), partiledare, till Altinget.

L menar att det har blundats för frågan i flera delar av samhället.

– I Sverige har vi varit mer noga med att prata om att man inte får bryta kvistar i naturen än att man inte får bryta armen på ett barn, säger Juno Blom (L), riksdagskandidat.

Fler verktyg

I Sverige har vi varit mer noga med att prata om att man inte får bryta kvistar i naturen än att man inte får bryta armen på ett barn.

Juno Blom (L)
Riksdagskandidat

Rent konkret vill Liberalerna bland annat stärka kunskapen om hedersvåld mot barn, ge socialtjänsten starkare redskap, totalförbjuda samt skärpa straffen för barnäktenskap samt utvisa förövare.

Socialtjänsten föreslås få använda sig av mellantvång, en åtgärd som kan bli aktuell före ett omhändertagande. Den går ut på att då en orosanmälan kommit in ska socialtjänsten kunna tvinga föräldrarna att träffas för ett samtal. Ett sådant möte sker i dag på frivillig basis. Liberalernas integrationspolitiska talesperson Gulan Avci menar att det kan vara avgörande att i vissa lägen få prata med föräldrarna.

– När det gäller det hedersrelaterade förtrycket är det någonstans föräldrarna som är förövarna och bidrar till den här frihetliga inskränkningen, säger hon till Altinget.

Läs också: M vill stoppa moralpoliser

Åtgärden är inte tänkt att ersätta omhändertagande, utan ses som ett komplement.

– Att helt omhänderta en ung flicka är en mycket långtgående åtgärd. Vi menar att det måste ske oftare än i dag men innan man gör det kan man ha en trappa av åtgärder, säger Jan Björklund.

Omhändertagande

När det gäller omhändertagande betonar Jan Björklund att möjligheten redan i dag finns i lagstiftningen men att den används för sällan.

– Det beror på flathet och ibland bristande kunnande, kompetens och insikt, säger Jan Björklund och tillägger:

– Och ibland att det är kontroversiellt. Dels för att det är kontroversiellt att omhänderta och extra kontroversiellt då en enskild tjänsteman lätt kan bli anklagad för att vara främlingsfientlig.

Barnäktenskap

Liberalerna vill också ändra lagen så att föräldrar inte ska kunna säga upp sina barns medborgarskap. De vill se att sådana fall ska prövas av domstol samt att barn över 12 år ska ge sitt godkännande.

Vidare vill L även totalförbjuda barnäktenskap och även införa möjlighet till utreseförbud för en familj om ett barn misstänks ska giftas bort. Partiet vill också se en straffskärpning på området, både för äktenskapstvång och vilseledande till äktenskapstvång.

Mot slöjförbud

Nyligen presenterade Sverigedemokraterna att partiet vill införa förbud mot slöja i förskolan. Så långt vill dock inte Liberalerna sträcka sig.

– Slöjan symboliserar kvinnoförtryck så vi är helt emot att människor ska tvingas bära slöja mot sin vilja. Däremot att förbjuda slöja för de som vill bära slöja är också märkligt så vi säger nej till ett förbud, säger Jan Björklund.

Prioriterad fråga

Kampen mot hedersvåld är ett av partiets mest prioriterade områden.

– Att bekämpa hedersförtryck är i dag Sveriges viktigaste jämställdhetsfråga, säger Jan Björklund.

Och Gulan Avci tror att övriga allianspartier kan sluta upp bakom förslagen i en eventuell kommande regeringsförhandling.

– Jag har väldigt svårt att se att något av allianspartierna skulle vara emot något av de här förslagen. För är man det har man ju inte förstått att det här handlar om ett tydligt barnrättsperspektiv och det behöver vi anlägga omgående. Det här skulle i allra högsta grad vara en del av regeringsförhandlingarna, säger Avci.  

Nämnda personer

Gulan Avci

Partisekreterare Liberalerna, riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och religionsvetenskap

Jan Björklund

Ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00