Debatt

L: Vi måste lära oss leva med rovdjur

SLUTREPLIK. Huvudfrågan är hur konflikter ska minskas och hur samexistens kan värnas. Vi kan lära av länder som har erfarenhet av varg och där vargen har ett existensberättigande, skriver Nina Lundström (L).

"Ingen tjänar på ökade konfliktnivåer gällande varg."
"Ingen tjänar på ökade konfliktnivåer gällande varg."Foto: Hasse Holmberg / TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Nina Lundström (L)
Riksdagsledamot och miljö- och jordbrukspolitisk talesperson 


Nina Krüger, redaktör för den tyska jakttidningen Jäger, skriver i en replik den 30 juni att alla länder står inför samma problem gällande vargen. Jag är medveten om debatten kring varg. Jag har följt debatten i flera olika länder. Det finns självfallet åsiktsskillnader.

Jägarorganisationer framhåller ofta rätten, och vikten av, att jaga varg. Samtidigt finns både jägare, viltvårdare och andra som nyanserar och framhåller vargens roll i ekosystemet. Jag noterar aktörer i Tyskland och i Estland som påtalar möjlighet till samexistens mellan människa och varg. Jag lyssnar på en finsk fårbondes berättelse om hur hon förbättrar rovdjursstängsel och välkomnar att staten ger ersättning. Jag läser om spanjorer som inte förstår vargdebatten i Sverige. Spanien har över 2 000 vargar och betydligt mer tamboskap. Vargarna lever i starkt människodominerade landskap med en befolkning på över 150 invånare per kvadratkilometer. Tiotusentals naturintresserade turister söker sig till Culebrabergen i hopp om att få se varg.

Vi kan lära av länder som har långvarig historisk erfarenhet av varg och där vargen har ett existensberättigande. Sverige har 23 invånare per kvadratkilometer och få vargar i jämförelse.

"Acceptera att rovdjur äter vilt"

Skyddsjakt ska ses som sista åtgärden om enstaka vargindivider vållar stora problem och andra åtgärder som prövats inte fungerar. 

Nina Lundström (L)  
Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Huvudfrågan är hur konflikter ska minskas och hur samexistens kan värnas. Statistik visar att människans rädsla för varg är obefogad men statistik räcker inte alltid till för att påverka attityder. Medborgare som hyser rädsla för vargen måste tas på allvar. Jägare som vill slippa konkurrens om tillgången på vilt har rätt att uttrycka sin oro. Men jägaren har inte ensam rätt till tillgången på älg och rådjur. Vi får acceptera att rovdjur äter vilt. Jägare måste också i viss mån anpassa jaktmetoder för att skydda sin hund. Varje skadad, eller dödad jakthund, är en stor sorg oavsett om det är varg, vildsvin, skott eller bilar som skadar hunden. Enligt försäkringsbolaget Agria skadades eller dödas 9 hundar år 2019 av varg och 211 av vildsvin. 240 dog i trafiken och 7 hundar dog av skottskador.

Samexistens är möjligt

Vad gäller fårskötsel och tamboskap är det självklart att den som håller djur måste få stöd om varg hotar tamboskap. Fårbonden måste få rimlig ersättning för åtgärder som skyddar från rovdjur. Skyddsjakt ska ses som sista åtgärden om enstaka vargindivider vållar stora problem och andra åtgärder som prövats inte fungerar. 

Samexistens i ekosystemet är möjligt och vägen fram måste bygga på dialog med befolkningen samt att staten bidrar till förebyggande åtgärder. Ingen tjänar på ökade konfliktnivåer gällande varg. Vi måste lära oss att leva med rovdjur och se deras viktiga roll för ett fungerande ekosystem.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Replik: Även i Tyskland sprids sagan om att andra vargländer inte har problem

Alla länder står inför samma problem gällande vargen. Det skriver Nina Krüger, redaktör för den tyska jakttidningen Jäger, i en replik till riksdagsledamoten Nina Lundström (L).

L: Behövs mer öppenhet och dialog i rovdjursdebatten

Målet i vargfrågan bör vara att vargens rätt att existera värnas samtidigt som samhället löser problemen som kan uppstå. Det krävs en mer öppen dialog i riksdagens arbete med rovdjursfrågor, skriver Nina Lundström (L).


Nämnda personer

Nina Lundström

Tidigare riksdagsledamot (L)
Magister i företagsekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00