Debatt

L: Slopa internmomsen och krokbenet för ideella föreningar

Att ideella föreningar kan vara skattebefriade behöver gälla fullt ut. Även när de fakturerar inom sin egen organisation, skriver Malin Danielsson (L). 
 

”Varje krona som går till ideell verksamhet skapar förutsättningar för tusen och åter tusen medlemmar att lägga sin fritid på att göra skillnad”.
”Varje krona som går till ideell verksamhet skapar förutsättningar för tusen och åter tusen medlemmar att lägga sin fritid på att göra skillnad”.Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT
Malin Danielsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Civilsamhället och människors vilja att bidra genom frivilligt arbete är en viktig del av vårt samhälle. Det bygger en tillit, det skapar tillhörighet och det skapar ett sammanhang. Viktiga beståndsdelar för ett välmående samhälle. Ideella föreningar är undantagna från inkomstbeskattning när näringsverksamheten syftar till att bidra till allmännyttiga ändamål. Och det är de av ett skäl.

Varje krona gör skillnad

Skälet är varje timme som ideella ledare lägger på att träna knattar i fotboll, gymnastik eller innebandy. Skälet är varje kväll som ideella krafter lägger på språkcaféer, soppkök för hemlösa eller ungdomsverksamhet inom kyrkans verksamhet. Skälet är varje helg som ideella ledare arrangerar studiecirklar om hemberedskap vid kris eller krig, i hur en föreningsstyrelse fungerar eller repar med teatergruppen.

Varje krona som går till ideell verksamhet skapar förutsättningar för tusen och åter tusen medlemmar att lägga sin fritid på att göra skillnad. I dag går dock inte varje krona till idrottsrörelsen, studieförbunden och trossamfunden till att skapa förutsättningar för den ideella verksamheten. En hel del kronor går tillbaka till staten i form av moms.

Varje krona som går till ideell verksamhet skapar förutsättningar för tusen och åter tusen medlemmar att lägga sin fritid på att göra skillnad.

Den så kallade internmomsen drabbar ofta större organisationer där man har system för att internt stödja lokala avdelningar med till exempel it-support, administrativ hjälp eller annat som man av praktiska och ekonomiska skäl väljer att samordna inom organisationerna. Alternativet skulle vara att de ideella krafterna lägger sin tid på att administrera eller bråka med IT-system i stället för att träna knattarna, leda teatergruppen eller bemanna soppköket.

Utred internmomsen

Att ideella föreningar kan vara skattebefriade behöver gälla fullt ut. Även när de fakturerar inom sin egen organisation. Därför är jag nu glad att riksdagen har bifallit min motion om att avskaffa internmomsen och nu tillkännager till regeringen att frågan om internmomsen behöver utredas och att en lösning, som inte orsakar snedvridning av konkurrensen eller ökar risken för fusk, ska presenteras snarast. Liberalerna kommer noga att följa utvecklingen i frågan, tillsammans med alla de ideella föreningar som i dag åläggs intermoms trots att de är skattebefriade.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024