L läxar upp kollegorna om dieselskatten

KLIMAT. Sveriges bönder behöver krisstöd, men att ge det i form av sänkt dieselskatt är att skjuta sig själv i foten. Det säger Liberalernas Jan Björklund som anser att Allianskollegorna är fel ute.

Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna. Alla tre partierna anser att landets hårt prövade lantbrukare bör få krisstöd med anledning av torkan och att stödet ska ges i form av sänkt dieselskatt. En sänkning av dieselskatt är en snabb åtgärd som dessutom klarar av att passera maskorna i EU:s regelverk för statsstöd.

Men en sådan åtgärd vore att skjuta sig själv i foten. Det anser Liberalernas partiledare Jan Björklund, som under en pressträff på måndagen gjorde en tydlig markering mot Allianskollegornas förslag.

– Diesel orsakar ju en del av koldioxidutsläppen, som sannolikt är en del av förklaringen till torkan. Vi ska inte bekämpa klimatförändringar, eller kompensera för dem, genom att subventionera åtgärder som kan förstärka klimatutsläppen, sade han.

Grönaste borgerliga rösten

Lantbrukarna behöver krisstöd, men det bör ske på annat sätt än en skattesänkning på fossila bränslen, betonade Björklund vars parti numera kallar sig "Alliansens grönaste röst" – en direkt utmaning till Centern som brukar kalla sig "Alliansens gröna röst".

Liberalernas miljö- och klimatpolitiska talesperson Lars Tysklind säger till Altinget att det är centralt att politiken håller fast vid att inte använda fossila subventioner som en stödåtgärd.

– Det är en snabb och enkel åtgärd, men att sänka dieselskatten för att kompensera torkan är verkligen en logisk kullerbytta, säger han.

Mer lösningar på EU-nivå

Vid pressträffen presenterade Jan Björklund ett antal miljö- och klimatpolitiska förslag som partiet ska driva i valrörelsen. Centralt för partiet är att driva klimatfrågor på EU-nivå, då det är en väg framåt för stora utsläppsminskningar. Bland annat slog Björklund ett slag för en koldioxidskatt i EU samt en EU-avgift på plast.

– Alla andra partier säger nej. Men ska vi lösa klimatfrågan får man inte vara så ängslig, sade Björklund.

Storstädernas reseavdrag skärs ned

På hemmaplan vill Liberalerna visserligen att flyget ska betala för sina utsläpp, men inte i form av den nuvarande flygskatten på resor. Partiet vill istället införa  vad man kallar "en avgift på flygets koldioxidutsläpp".

Liberalerna vill även att reseavdraget görs om genom att det skruvas åt betydligt i storstäderna där det finns god tillgång till kollektivtrafik och att det blir generösare på landsbygden.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över reseavdraget, med uppdrag att införa ett avståndsbaserat reseavdrag.

Forrige artikel Så vill riksdagskandidaterna satsa på högskola och forskning Så vill riksdagskandidaterna satsa på högskola och forskning Næste artikel Så vill S stoppa privata vårdintressen  Så vill S stoppa privata vårdintressen