(L) flyttar kritiker – rykande färsk ledamot tar över miljöfrågorna

Nina Lundström har öppet kritiserat sitt partis ändrade hållning i regeringsfrågan. Nu förlorar hon sin plats i miljö- och jordbruksutskottet, istället tar nybakade riksdagsledamoten Jakob Olofsgård över.

Internkritiker. Petas ur miljö- och jordbruksutskottet.
Internkritiker. Petas ur miljö- och jordbruksutskottet.Foto: Magnus Fröderberg
Johanna Alskog

Liberalerna byter ut sin ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Den tidigare miljöpolitiska talespersonen Nina Lundström förlorar sin utskottsplats och ersätts med den nybakade riksdagsledamoten Jakob Olofsgård.

Lundström blir istället ersättare i kulturutskottet.

– Jag vill inte kommentera det. Det är en del i en större rockad. Jag står bakom beslutet, det är taget i riksdagsgruppen, säger Nina Lundström till Altinget.

Vid statsministeromröstningen i riksdagen i somras gick Nina Lundström emot Liberalernas partilinje och röstade gult för Stefan Löfven. I en debattartikel på DN debatt förklarade hon att hon inte stod bakom närmandet till SD, att hon inte kandiderar i valet 2022, men att hon stannar i riksdagen mandatperioden ut.

"Jag kommer att fullfölja denna mandatperiod i riksdagen och arbeta för de vallöften som gavs i valet 2018." skrev Nina Lundström.

Han tar över Lundströms plats 

Jakob Olofsgård, tidigare pastor i Immanuelskyrkan i Jönköping, är helt ny i riksdagen från den 1 augusti. Han har tagit över efter att den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl, tidigare Liberal, har lämnat sin riksdagsplats.

Altinget har ännu inte nått Jakob Olofsgård för en kommentar, men i ett pressmeddelande från Liberalerna säger han:

– Naturen är vårt stora ansvar att förvalta. Det måste vara fullt möjligt att både bruka skog, jord och hav och samtidigt ta ett biologiskt ansvar. Fokus behöver mer flyttas från storstad till landsbygd för att kunna leva och bo i hela landet. Till utskottet kommer jag bidra med liberalt sunt bondförnuft och mina erfarenheter från byggbranschen.

Olofsgård blir partiets talesperson i landsbygd- och bostadsfrågor.

 

Nämnda personer

Nina Lundström

Tidigare riksdagsledamot (L)
Magister i företagsekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00