Debatt

L: En ny regering måste agera mot Ryssland

En ny svensk regering måste agera för att EU:s fördömande av det ryska våldet ska vara kraftfullt och direkt. Putin rullar inte tummarna och väntar på oss, skriver Joar Forssell (L), utrikespolitisk talesperson.

Vladimir Putin. ”En Rysslandsstrategi måste både motverka den ryska regimens maktspel och samtidigt bygga kulturella, ekonomiska och mellanmänskliga relationer med det ryska folket.”
Vladimir Putin. ”En Rysslandsstrategi måste både motverka den ryska regimens maktspel och samtidigt bygga kulturella, ekonomiska och mellanmänskliga relationer med det ryska folket.”Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Joar Forssell
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det pågår en värderingsstrid i vårt närområde. Mellan vår liberala demokrati och de chauvinistiska nationalisterna i dagens ryska politiska elit. Sverige har hittills inte agerat tillräckligt kraftfullt. Att vi nu snart ser ut att få en ny svensk statsminister och regering gör det möjligt att kasta silkesvantarna och få en nystart för Rysslandspolitiken.

Dimridåer och rena lögner

Folket är och bör vara våra vänner – regimen vår fiende.

Regimen i Kreml saknar helt respekt för folkrätten. Genom de ryska intrången i grannländerna har man minst sagt ruckat på den europeiska säkerhetsordningen – gränser har flyttats med våld. Putins aptit är omättlig, de imperialistiska ambitionerna grandiosa. Ockupationen av Krimhalvön och delar av Georgien fortsätter, de förlängde och förvärrade Syrienkriget, bedriver ett lågintensivt erövringskrig i Dombassregionen i östra Ukraina och de låter paramilitära företag som ”Wagner group” undgå ansvar.

Ett slut på naiviteten. Tyvärr har det ryska narrativet varit mycket svårt att hantera för västerländska diplomater och politiker. Josep Borrells toppmöte med Sergej Lavrov är ett exempel på detta. En förhandling med ryska aktörer innebär dimridåer och ofta rena lögner. En ny svensk regering måste agera för att EU:s fördömande av det ryska våldet ska vara kraftfullt, direkt och helt utan förmildranden. Det behövs dessutom en EU-gemensam utbildningsplattform för diplomater som verkar i eller i interaktion med Ryssland.

Bygga relationer med folket

Sverige behöver en Rysslandsstrategi som samlar arbetet kring den svenska relationen till Ryssland. En sådan strategi finns för hur vi ska hantera Kina, men regeringen Löfven vägrade att lägga fram en för Ryssland. En ny regering måste genast genomföra ett sådant arbete. En sådan strategi måste vara omfattande och proaktiv. Det är naivt att tro, likt den tidigare regeringen, att det finns gemensamma intressen hos oss och den ryska auktoritära regimen att bygga en relation på.

Kreml och Putin följer enbart sina egna intressen varför vår utrikespolitik mot vår stora granne i öst behöver vara fullständigt principfast och obeveklig. I dag finns det god spetskunskap om Ryssland i Sverige, men en bredd saknas. Det behövs fler gymnasieskolor som har ryska som tillvalsämne, bredare kunskap om Ryssland i flera samhällssektorer. En Rysslandsstrategi måste både motverka den ryska regimens maktspel och samtidigt bygga kulturella, ekonomiska och mellanmänskliga relationer med det ryska folket. Folket är och bör vara våra vänner – regimen vår fiende.

Ryska hackernätverk

Demokratin måste stå högst på agendan. I Ryssland ledde fängslandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj till enorma demonstrationer som besvarades med repressioner från den ryska regimen i en omfattning som det självständiga Ryssland inte sett tidigare. De flesta oberoende nyhetsmedier har tvingats stänga, de som finns kvar har stämplats som utländska agenter. Flertalet aktiva inom oppositionen och i kretsen kring Navlnyj har tvingats lämna landet för att undgå fingerade rättegångar och fängelsestraff. Utrymmet för civilsamhället krymper. Situationen för HBTQI-personer förvärras löpande. Journalister förföljs.

Dessutom blandar sig Putins Ryssland konsekvent i andra länders politik och samhällsinstitutioner. Det har nyligen framkommit att den hackerattack som i somras drabbade matvarukedjan Coop sannolikt kan spåras till ett ryskt hackernätverk. Landet driver även aggressiva desinformationskampanjer i syfte att svartmåla Sverige internationellt. Sådana attacker syftar till att destabilisera våra västerländska samhällsskick. Amerikansk underrättelsetjänst har visat att Putin aktivt sökt påverka det amerikanska valet (då till Trumps fördel) något som rätteligen beskrivs som ett hot mot deras demokrati.

Uppdatera Rysslandspolitiken

Den här artikeln är blott ett nedslag i det omfattande arbete som måste göras kring att uppdatera regeringens Rysslandspolitik. En sak är dock säker, Putin rullar inte tummarna och väntar på oss. Kreml agerar varje dag för att destabilisera omvärlden, flytta fram sina politiska och militära positioner och sprida sitt narrativ och sin desinformation. Vårt, en ny regerings, svar måste vara kraftfullt.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00