Kvinnliga toppar vanligare i kooperativt ägda företag

Andelen kvinnliga vd:ar minskar bland storföretagen på börsen, men hos kooperativt ägda företag har de kvinnliga topparna ökat.

Albin Bohlin

För femte året i rad genomför Svensk kooperation en jämställdhetsgranskning som publiceras i samband med den internationella kvinnodagen. Siffrorna utgår från de 100 största kooperativa bolagen.

  Kooperativa företag Börsbolag
Ordförande 21% 9%

Vd

29% 12,5%
Ledningsgrupper 41% 26%
Styrelser 31% 36%

29 procent av de kooperativa företagen har en kvinnlig vd, vilket kan jämföras med 12,5 procent hos börsföretagen. Dessutom har Dagens industri rapporterat om att andelen kvinnliga vd:ar bland Stockholmsbörsens storbolag, efter flera avhopp under hösten, nu är lägre än 10 procent.

21 procent av de kooperativa företagen har en kvinnlig ordförande, vilket kan jämföras med börsbolagens 9 procent.

– Jag är stolt över att de kooperativt ägda företagen fortsätter vara föregångare när det gäller jämställd styrning och ledning av sina verksamheter, med mer än dubbelt så många kvinnor i både ledningen av sina styrelser och på VD-positioner jämfört med börsbolagen. Det visar på en av många styrkor hos de kooperativa företagen som på många sätt är en väldigt viktig och framgångsrik del av det svenska näringslivet, säger Svensk kooperations ordförande Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Den enda kategorin där börsbolag har högre kvinnlig representation än kooperativa företag är i styrelserna där börsbolagen har 36 procent kvinnliga styrelseledamöter, jämfört med de kooperativa bolagens 31 procent.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00