Kustbevakningens jackpot: 300 miljoner

Uppbyggnaden av totalförsvaret och anpassning inför en Nato-anslutning. Det är två skäl till Kustbevakningens stora tillskott i budgeten, ett tredje är att miljöövervakningen av hav och sjöar brister. ”Vi är glada att vi har fått de pengar vi har begärt”, säger generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

Från 1,5 till 1,8 miljarder. Kustbevakningen hör till de myndigheter som inte berörs av regeringens sparkrav, utan som får ett tillskott i nästa års budget.
Från 1,5 till 1,8 miljarder. Kustbevakningen hör till de myndigheter som inte berörs av regeringens sparkrav, utan som får ett tillskott i nästa års budget.Foto: Kustbevakningen
Johanna Alskog

Många statliga myndigheter omfattas av ett allmänt sparbeting i regeringens budget för nästa år. Men för Kustbevakningen, precis som för andra myndigheter inom totalförsvaret, är situationen den motsatta. Kustbevakningens förra generaldirektör Therese Mattsson stred ihärdigt för ökade anslag och i år kommer en rejäl utdelning. Myndighetens anslag höjs från knappt 1,5 till 1,8 miljarder kronor.

Ökningen ligger i stort sett i linje med det budgetunderlag som Kustbevakningen lämnade till regeringen i våras, enligt Lena Lindgren Schelin, myndighetens nya generaldirektör sedan den 1 september.

– Vi är glada att vi har fått de pengar vi har begärt. Det innebär att vi kan växa och satsa framåt, säger hon till Altinget.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00