KU slår tillbaka mot anmälningshetsen: ”Inte rimligt”

Oppositionens allt fler anmälningar av ministrars uttalanden har nått en gräns. Nu slutar konstitutionsutskottet bedöma uttalanden som betraktas som inlägg i den politiska debatten.

Tio anmälningar slipper helt undan KU, bland annat ett uttalande från statsministern om nedläggningen av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals. ”Uttalanden som har karaktären av inlägg i en politisk debatt i första hand bör granskas inom ramen för sådan debatt”, skriver utskottet.
Tio anmälningar slipper helt undan KU, bland annat ett uttalande från statsministern om nedläggningen av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals. ”Uttalanden som har karaktären av inlägg i en politisk debatt i första hand bör granskas inom ramen för sådan debatt”, skriver utskottet.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Miranda Olsson

När konstitutionsutskottet på torsdagen presenterade sin årliga granskning av regeringen skonades varken den sittande regeringen eller den förra. I fem av nära trettio fall kunde utskottet konstatera brister.

Men medan energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kritiserades för regeringens hantering av elstödssekretessen och skolminister Lotta Edholm för att ha avböjt frågor efter en tidigare KU-anmälan handlar de flesta ärenden som landat på konstitutionsutskottets bord om uttalanden av olika slag.

Till exempel anmäldes Khashayar Farmanbar (S) för att i Aktuellt ha uppgett fel elpriser, migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) för en uppgift i Expressen om antalet papperslösa i Sverige och statsministern för ett inlägg i en partiledardebatt om kärnkraftens nedläggning.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00