Om  
Monica Rodrigo

Kritiserad kommunikationschef byter myndighet

Helena Norman går från sin tjänst som kommunikationschef på Rättsmedicinalverket (RMV) till kommunikationschef på Ekobrottsmyndighet (EBM). Norman har kritiserats för sin insats på RMV.

Axel Berggren

Ett flertal journalister har under Normans regi nekats intervjuer och har haft svårt att få svar gällande RMV:s medicinska åldersbedömningar på asylsökande. 

Rekryteringen av Helena Norman väcker också frågetecken inom EBM eftersom EBM:s nya generaldirektör Monica Rodrigo tidigare var generaldirektör på just RMV.

Rodrigo har även rekryterat andra chefer från RMV till EBM, till exempel Ann Lemne, utvecklingschef på RMV som har blivit stabschef på EBM. 

– Jag tycker att det känns bedrövligt. Efter skandalen på Riksrevisionen när en generaldirektör anställt sina kompisar verkar samma sak upprepas igen nu på EBM. Statliga anställningar ska tillsättas efter förtjänst och skicklighet, enbart. Med hänsyn till att det var många sökande till varje tjänst ställer jag mig väldigt frågande till att det enbart var sökande som kom från RMV som blev de som ansågs som skickligast. Det luktar unket helt enkelt, säger en anställd på EBM till tidningen Journalisten.

Nämnda personer

Monica Rodrigo

Avgående generaldirektör Ekobrottsmyndigheten
Juristexamen (Stockholm uni. 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00