Krav på testning för vissa Kina-resenärer

Resande från Kina måste kunna uppvisa ett negativt covidtest från och med lördag. Kravet gäller enbart medborgare i tredje land. 

De nya kraven ska gälla i tre veckor framåt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) vid pressträffen.
De nya kraven ska gälla i tre veckor framåt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) vid pressträffen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Linda Berglund

Bristen på data från Kina i kombination med en ökad smittspridning och slopade reserestriktioner gör att EU-länderna under onsdagen beslutade om en gemensam rekommendation för inreserestriktioner inom ramen för krishanteringsmekanismen IPCR.

– Regeringen ser det som oerhört viktigt att EU-länderna för en nära dialog med varandra och koordinerar sina åtgärder, säger socialminister Jacob Forssmed (KD), vid en pressträff.

EU-länderna har enats om en rad åtgärder som att övervaka avloppsvatten i anslutning till stora flygplatser, att intensifiera den epidemiologiska övervakningen och införa inresekrav.

Tillfälligt

De svenska kraven ska gälla i tre veckor och innebär att inresande från Kina som är äldre än 12 år ska kunna uppvisa ett negativt covidtest. Folkhälsomyndigheten kommer att ta beslut om vilken typ av test och hur gammalt det får vara. Syftet med kravet är att fördröja att nya virusvarianter kommer in i landet.

Kravet gäller bara tredjelandsmedborgare som reser in från Kina. Svenska medborgare som rest i landet omfattas inte och det beror enligt Jakob Forssmed på legala förutsättningar.

– Det handlar om vad som är rimligt och proportionerligt givet det lagliga stöd som finns, säger han.

Motåtgärder

Kina har hotat med motåtgärder om kravet införs. Vilka åtgärder det kan handla om vet inte regeringen, säger Jakob Forssmed.

– De har haft ett högt tonläge och pratat om att det här ä politiska åtgärder. Det är inte så, utan det här handlar om en osäkerhet kring smittspridningen. Åtgärden är tillfällig och mycket proportionerlig och rimlig i det här läget. 

 

Nämnda personer

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
Fil. mag i statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00