Korruptionsanklagad ex-talman skickas i husarrest

Den korruptionsanklagade före detta vice talmannen i Europaparlamentet, Eva Kaili, utrustas med en fotboja och flyttas från sin fängelsecell i Bryssel till husarrest i sin lägenhet ett stenkast från parlamentet.

Foto: European Parliament via AP/TT

Den korruptionsanklagade före detta vice talmannen i Europaparlamentet, grekiska Eva Kaili, flyttas från sin fängelsecell i Harenfängelset i Bryssel för att sitta i husarrest. Det rapporterar Politico.

Den grekiska kändispolitikern Eva Kaili, som var en av de första som greps i den pågående korruptionsskandalen i Europaparlamentet, har suttit fängslad i Bryssel sedan december. I Belgien har myndigheterna nu beslutat att Kaili kan byta sin fängelsecell mot husarrest medan den kommande rättegången förbereds. En rättegång som inte precis är på gång, enligt Politico.

Sedan Kaili greps har hon förklarat sig oskyldig till alla anklagelser om korruption.

Qatargate

Tillsammans med en rad andra parlamentariker och rådgivare står Eva Kaili anklagad för korruption i den så kallade Qatargate, där de anklagas för att ha tagit emot pengar och gåvor från bland annat Qatar och Marocko i utbyte mot att utöva inflytande på EU:s lagstiftning. Ett korruptionsfall som av många förutspås växa i omfattning.

De andra anhållna i fallet har längs vägen utrustats med en elektronisk fotboja i husarrest, vilket lämnade Eva Kaili som den enda kvar bakom galler. Hon gör nu de andra anklagade sällskap i tillvaron i husarrest, skriver Politico.

I december,  efter gripandet av Eva Kaili, beslutade Europaparlamentet att frånta henne posten som parlamentets vice talman. I stället valdes den socialdemokratiske parlamentarikern Marc Angel från Luxemburg till ny vice talman.  

 

 

Artikeln är översatt från danska och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Nämnda personer

Eva Kaili

Europaparlamentariker
Kandidatexamen i internationella och europeiska relationer (Piraeus University)

Marc Angel

vice talman i samt ledamot av Europaparlamentet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00