Kontroll avslöjade fusk i kosmetikbranschen: "Vilda västern"

FUSK. Läkemedelsverkets kontroll visade att 5 av 20 kosmetikprodukter inte uppfyllde kraven på märkning och marknadsföring. Läkemedelsverket vill öka konsumentsäkerheten och "få företagen på rätt bana". Kosmetikbranschen välkomnar mer tillsyn.

Myndigheten granskade bland annat hårfärg, tandblekningsmedel, hudkräm för barn köpta på nätbutiker.

– Ett grundkrav för att få sälja kosmetika är att de är säkra för människors hälsa, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket, till Altinget.

Förfalskning

Andra brister som upptäcktes var oöversatta varningstexter och avsaknad av batchnummer, en sorts spårbart säkerhetsnummer vid oönskade effekter.

"Blida ögon"

Olof Holmer, vd på branschorganisationen Kosmetik och hygienföretagen (KoHF) välkomnar kontrollen.

– De som kör med oschysst konkurrens ses inte med blida ögon. Att följa regelverken är nämligen inte gratis, utan kräver kunskap och extra märkningar.

Läs fakta om det vanligaste fusket och vad som står i felmärkningarna på Altingets Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Betygskrav på lärarutbildningen väntas fördubbla lärarbristen Betygskrav på lärarutbildningen väntas fördubbla lärarbristen Næste artikel Överblick: Dödshot på FHM och KD redo att bygga reaktorer Överblick: Dödshot på FHM och KD redo att bygga reaktorer
Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

DEBATT. Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar utifrån en inkomplett bild av segregationen. Skattepengar och statsbidrag hamnar i fel händer. Vi måste lägga ner myndigheter som inte gör nytta, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman.