Konservativa Tajani ny ledare i parlamentet

EU. I en fjärde och sista omröstning valdes Antonio Tajani till ny talman i EU-parlamentet. Därmed sitter konservativa EPP på de tre viktigaste topposterna i EU.

Antonio Tajani är ny talman i EU-parlamentet
Antonio Tajani är ny talman i EU-parlamentetFoto: EP
Andreas Liljeheden

Efter nästan 12 timmars röstande stod det klart på tisdagskvällen att Antonio Tajani tar över som talman i EU-parlamentet. I den fjärde och avgörande rundan där man inte längre behöver absolut majoritet (minst hälften av alla avlagda röster) utan bara få flest röster fick Tajani stöd från 351 ledamöter mot socialdemokraten Gianni Pittellas 202.

Det var en uppgörelse mellan den konservativa och kristdemokratiska gruppen, EPP, och den liberala ALDE-gruppen som krattade manegen för Tajani. På morgonen meddelade nämligen den liberala ledaren Guy Verhofstadt att han drog sig ur kampen om talmansposten och istället stödde den italienska högerkandidaten. Orättvist menade vissa.

– Sedan jag kom hit (till EU-parlamentet) har jag sett en herrklubb styra. Män från ett fåtal länder som försöker dominera varje större beslut. Det är inte rättvist, sade Helga Stevens som kandiderade för konservativa och EU-skeptiska gruppen ECR.

Att partigrupper kommer överens och röstar på andra kandidater än sina egna är inte ovanligt. Traditionellt har de två största, EPP och de europeiska socialdemokraterna, S&D, delat upp de främsta posterna mellan sig. Denna gång var dock splittringen stor mellan de konservativa och socialdemokraterna och i det röda lägret var besvikelsen stor efter den fjärde och sista omröstningen.

– Jag är väldigt besviken över att vi kommer ha en högerpopulist som Tajani som talman för EU-parlamentet, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) till Altinget.

De mindre partierna på vänsterkanten är också starkt kritiska till valet av Antonio Tajani. De pekar på hans föråldrade  syn på aborträtt och kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

Konservativa på alla topposter

Med Antonio Tajani som talman i parlamentet har konservativa EPP tagit över ledarskapet i de tre viktigaste EU-institutionerna. Såväl kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och rådets ordförande Donald Tusk, som leder EU:s toppmöten, kommer från den konservativa familjen.

Tajani har gång efter annan försäkrat att han kommer företräda hela parlamentet i framtida förhandlingar med de andra EU-institutionerna. Marita Ulvskog litar inte på det.

– Han kan inte företräda EU-parlamentet. Han kan inte företräda mig och många i min grupp och andra politiska grupper, säger Martia Ulvskog och syftar på Tajanis bakgrund i Silvio Berlusconis Forza Italia som han var med att grunda.

– För oss kommer han vara ett problem, säger hon.
Socialdemokraterna ser ut att bli den stora förloraren efter dagens händelser. Dels tappade gruppen talmansposten. Och då man inte ville göra en uppgörelse med EPP hade man mindre möjlighet att förhandla till sig andra viktiga poster. Flera av dessa gick istället till liberalerna.

Bytte röster mot poster

I utbyte mot att rösta på Tajani uppges liberala ALDE få stöd från EPP för mer EU-samarbete, bland annat inom försvar, säkerhetstjänst och ekonomi samt en starkare roll för parlamentets Brexitförhandlare, det vill säga den liberala ledaren Guy Verhofstadt. Det ska dock nämnas att Brexitprocessen väntas ledas av kommissionens förhandlare Michel Barnier, Parlamentet kommer att spela mindre roll.
Även två vice-talmansposter ingick i uppgörelsen liksom ordförandeposten i den viktiga utskottsordförandekonferensen som samordnar utskottens arbete i parlamentet.

Enligt Cecilia Wikström, en av de svenska liberala parlamentarikerna handlar samarbetet med de konservativa inte alls handlar om att ALDE ska få poster och mer makt utan om att förändra parlamentet i en pro-europeisk riktning. Hon medger dock att EPP:s totala dominans är olycklig.

– Det är klart att det inte ser bra ut och visst kan det snedvrida det hela. Men det viktiga är att vi förnyar det europeiska samarbetet. Och Tajani kommer tvingas föra en pro-europeisk politik, säger Cecilia Wikström till Altinget.
Samtidigt gav i slutändan även ECR sitt stöd till Tajani. Vad han och EPP har lovat den gruppen, som förordar mindre EU-samarbete, är oklart.

 

Nämnda personer

Silvio Berlusconi

Tidigare europaparlamentariker, premiärminister Italien, grundare Forza Italia, medieägare

Marita Ulvskog

Ordförande Palmecentret, tidigare minister (S), tidigare europaparlamentariker, tidigare partisekreterare
Journalistik (Journalisthögskolan Stockholm 1972)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00