Kommuner blir av med miljoner efter SCB:s beräkningsmiss

Fel årtal i beräkningen ledde till en miss på totalt 220 miljoner kronor i den kommunala kostnadsutjämningen förra året. ”Det är den mänskliga faktorn helt enkelt”, säger Henrik Engström, sektionschef vid SCB.

Den mänskliga faktorn ställde till det när SCB:s skulle beräkna underlaget för utjämningen mellan landets kommuner. Malmö stad blir av med uppåt 16 miljoner kronor för 2022.
Den mänskliga faktorn ställde till det när SCB:s skulle beräkna underlaget för utjämningen mellan landets kommuner. Malmö stad blir av med uppåt 16 miljoner kronor för 2022.Foto: SCB, Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Den första februari gick Skatteverket ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Justering av den kommunalekonomiska utjämningen för 2022 och 2023”.

Ett nedtonat och något byråkratiskt sätt att säga: Alla landets kommuner har fått fel belopp utbetalat från det kommunala utjämningssystemet.

– Vad jag vet har det inte uppstått några sådana här fel historiskt, säger sektionschef Henrik Engström som arbetar på SCB:s avdelning för ekonomisk statistik och analys. 

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00