Kommunal kamp för att minska elförbrukningen oroar Riksidrottsförbundet

Många kommuner arbetar nu hårt för att pressa ner sin elförbrukning. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ser en risk för att idrotten får ta smällen. ”Vi hoppas att man inte faller för frestelsen att stänga simhallen, peta ner temperaturen och sänka ambitionerna för idrotten”, säger han.

Simhallar, ishallar, ridhus och andra idrottsanläggningar kan sluka mycket el och Riksidrottsförbundets Björn Eriksson oroas för at kommunerna ska falla för frestelsen att minska sina idrottsambitioner i jakten på kilowattimmar.
Simhallar, ishallar, ridhus och andra idrottsanläggningar kan sluka mycket el och Riksidrottsförbundets Björn Eriksson oroas för at kommunerna ska falla för frestelsen att minska sina idrottsambitioner i jakten på kilowattimmar. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johanna Alskog

Ljungby kommun låter bli att öppna simhallens nyrenoverade bastu. I Kristianstad har fontänerna stängts av och vattentornets konstnärliga belysning släckts ned. Eskilstuna kommun låter bli att spola alla sina hockeyrinkar. Och Helsingborgs kommun har dragit ner på gatubelysningen.

Det finns många exempel på hur de höga elpriserna redan har fått många kommuner att vidta åtgärder, men framför allt så pågår det nu en intensiv kommunal jakt på att hitta fler sätt att pressa ner elförbrukningen. Särskilt gäller detta kommuner med helt eller delvis rörliga elavtal samt kommuner vars elvtal är i färd med att löpa ut, exempelvis i värmländska Eda.

Eda kommunförvaltning arbetar just nu med att ta fram ett underlag till politikerna inför en dialog om en kompletterande budget, berättar kommunchefen Anders Andersson. Men det är ont om enkla sätt att minska och effektivisera el- och energiförbrukningen, enligt honom.

– Arbetet med energieffektivisering har ju pågått i tio-femton år. Det gör att man redan gjort de enkla åtgärderna. Kanske finns det någon enstaka lampa någonstans man kan byta ut mot en led-lampa, säger han till Altinget.

Vi har precis varit med om två säsonger av covidnedstängningar. Det är inte helt önskvärt att tappa ytterligare en idrottssäsong

 – Vi har precis varit med om två säsonger av covidnedstängningar. Det är inte helt önskvärt att tappa ytterligare en idrottssäsong, säger Anders Andersson och tillägger sen att Eda kommun inte har någon buffert att luta kommunryggen mot.

På Riksidrottsförbundets kansli känner man av oron ute bland landets idrottsföreningar, enligt ordförande Björn Eriksson.