Kommissionen ändrar kritiserat vapenförslag

EU. Inom kort ska EU-kommissionen lägga fram ett nytt, reviderat förslag till vapendirektiv. Regeringen hoppas att detta ska ta hänsyn till jägarkritiken från Sverige.

Per-Anders Sjögren

 – Jag hoppas att det ska bli bättre för svensk del och att kommissionens förslag leder till att svenska jägare ska vara trygga, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Altinget.

Förslaget väntas enligt Ygeman i närtid. Och nu på måndag sker ett första förhandlingstillfälle på tjänstemannanivå.

I förhandlingarna inför ett beslut i ministerrådet om det nya EU-direktivet gäller det för regeringen att dels få EU-regler som minskar risken för att illegala vapen sprids och används av terrorister och andra kriminella, dels att ta fasta på den kritik som kommit från svenska jägare och sportskyttar, men också från myndigheter som polisen. Nyligen riktade riksdagen kritik mot de ursprungliga planerna från EU-kommissionen som ansågs gå för långt

Kritiken mot kommissionens första förslag gäller bland annat att vissa halvautomatiska vapen ska stoppas, att licens för vapen bara ska ges tillfälligt för fem år och att obligatoriska läkarkontroller införs. För att genomföra de nya reglerna krävs att ministerrådet och EU-parlamentet blir eniga.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00