Kommissionären: EU:s krismyndighet är här för att stanna

Den europeiska myndigheten för beredskap vid hälsokriser, Hera, har redan visat sitt värde och är här för att stanna. Det säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides till Altinget, under ett besök i Stockholm.

EU-kommissionären Stella Kyriakides betonar att intresset för hälsorelaterade beredskapsfrågor är fortsatt starkt.
EU-kommissionären Stella Kyriakides betonar att intresset för hälsorelaterade beredskapsfrågor är fortsatt starkt.Foto: Francisco Seco/AP Photo/TT
Axel Hyttnäs Telin

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) välkomnade hälsoministrar och experter till en högnivåkonferens om cancer under onsdagen. EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides var en av deltagarna.

I en intervju med Altinget kommenterar hon även varningarna från den danska tankesmedjan Think Tank Europa om att coronakrisens idéer om en europeisk hälsounion är på väg att glömmas bort.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen poängterade behovet av ett sådant samarbete i sina State of the Union-tal 2020 och 2021, men inte 2022.

Har det politiska intresset inom EU bleknat när det kommer till sjukvårdsfrågor om beredskap, på grund av olika kriser såsom kriget i Ukraina?

– Absolut inte. Ordförande Ursula von der Leyen talade om en europeisk hälsounion 2020, och när hon talade om det var det en vision som många inte kunde se. Men det har alltid varit vår vision, säger Stella Kyriakides och fortsätter:

– Att hon inte nämnde det i sitt senaste tal innebär inte att det är en icke-prioriterad fråga.

Som exempel på det arbete som har skett sedan 2020 nämner Stella Kyriakides en stärkt smittskyddsmyndighet (ECDC), införandet år 2021 av en ny myndighet för beredskap vid hälsokriser (Hera) och den nya cancerplanen.

Hera har inte en långsiktigt säker budget då den inte är en oberoende myndighet. Vore det inte bättre om Hera var uppbyggt på ett sätt som innebär att arbetet är säkrat efter 2027, när den nuvarande budgeten tar slut?

– Hera skapades och strukturerades på det sättet av flera anledningar. Ett av de viktigaste skälen var att det var det snabbaste sättet att ta itu med de frågorna.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.