Klubbat: L vill avveckla alla religiösa friskolor

Liberalerna ska verka för att alla befintliga religiösa friskolor ska avvecklas under nästa mandatperiod. Det ställde sig partiet bakom på helgens landsmöte.

Foto: Carolina Byrmo/TT
Rebecka PrahlLouise Carlsson-Örning

När Liberalerna höll landsmöte i helgen debatterades flera skolfrågor flitigt. Bland annat bestämde sig partiet för att införa ett förskolelyft och språkkrav på anställda i förskolan, införa språktester i skolan samt stoppa religiösa friskolor. Det blev också en debatt om huruvida lärare ska vara en skyddad titel, något som dock inte fick partiets stöd.

Landsmötet har tidigare beslutat att kunna sätta stopp för nya religiösa friskolor, men nu tar partiet det ett steg längre och vill även avveckla de religiösa friskolor som finns i dag. Och det redan under nästa mandatperiod. Frågan splittrar regeringen, där Kristdemokraterna i stället vill värna om de konfessionella skolorna. 

– Det var några reservationer i utskottet, men det var ändå väldigt tydligt att partiet var redo att ta nästa steg i frågan, säger Pär Gustafsson, som var ordförande i utskottet som beredde motionen, till Altinget. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00