Klassiska ingredienser i L:s budgetrecept

BUDGETMOTION. Skola, integration och försvar. Det var klassiska folkpartistiska områden i fokus för Liberalernas satsningar när partiets vårbudget presenterades.

Foto: Liberalerna
Johan Manell

Trots svagt stöd i opinionen fortsätter Liberalerna på den inslagna vägen. Skolan är ett prioriterat område. Satsningar på närmare 10 miljarder under 2019 finns med i partiets vårbudget. 4 miljarder ska gå till höjda lärarlöner och 1,5 miljard till förlängd skolplikt för nyanlända, från dagens 15 år till 18 år.

– Skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga. Var sjätte elev går ut nian och är underkänd. Det kommer att skapa en klyvning och ett utanförskap i framtiden om vi inte åtgärdar detta, säger Jan Björklund (L), partiledare till Altinget.

Läs också: Nya liberala namn på väg till riksdagen

Pengar ska också läggas på att skapa bättre karriärmöjligheter och att locka lärare till utanförskapsområden.

Det här med att lägga fram en budget som ska ge massa bidrag till olika grupper som ska rösta på oss, jag tror inte på det.

Jan Björklund (L), partiledare
Om att budgeten inte är framtagen av valtaktiska skäl.

– De här skolorna är de som är mest krävande att arbeta i. Det gör ju att många lärare söker sig till andra skolor. I de här skolorna jobbar det väldigt många outbildade och vikarier. Men de skickligaste lärarna ska ju jobba i de svåraste skolorna, säger Björklund.

Försvar och språktest

Liberalerna vill också satsa mer än regeringen på försvaret. Ja till och med ge Försvarsmakten mer pengar än Överbefälhavaren har bett om. Därtill föreslås en miljardsatsning på polisen och kommunala trygghetsvakter.

Läs också: Liberalerna går till val med skral kassa

I budgeten återfinns också 25 miljoner under 2019 till att på sikt kunna införa ett språk- och samhällstest för medborgarskap. En modifierad variant av Folkpartiets valsuccé från 2002.

– Ska man bli medborgare i Sverige ska man både kunna svenska och ha en del allmänna kunskaper om Sverige, säger Björklund.

Finansiering

Liberalerna presenterar också en finansiering för hela reformkalaset på 50 miljarder. De 50 miljarderna ska man få in genom ändringar på en rad områden.

Höjda miljöskatter, slopade byggsubventioner och stopp av det L kallar ineffektiva klimatåtgärder ska stå för cirka 18 miljarder. Andra stora besparingar är nej till skattereduktion för fackföreningsavgift och nej till utbyggda transfereringar i A-kassan.

Orosmoln

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson är oroad över att regeringens politik skapar dåliga förutsättningar för att möta en kommande lågkonjunktur.

– Jag är väldigt orolig över konjunkturläget. Vi är på toppen nu och ser orosmoln på himlen. Sverige är väldigt dåligt rustat för det, säger han till Altinget.

Ett av de främsta orosmolnen anser han vara situationen på bostadsmarknaden.

– Oron inte minst på bostadsmarknaden riskerar att sprida sig till hela ekonomin. När hushåll och människor känner oro kring bostadsmarknaden så drar man kanske ned på sin konsumtion och då får det effekt på hela konjunkturläget.  

Valvinnare?

Med några månader kvar till val är det en ypperlig chans för ett parti att via budgeten avisera det de tror kan generera röster i valet. Men enligt partiledaren är budgeten inte framlagd med valtaktiska hänsyn.

Läs också: Bråttom för Björklund att vända skutan

– Det här med att lägga fram en budget som ska ge massa bidrag till olika grupper som ska rösta på oss, jag tror inte på det. Även om det kan ge effekt för Socialdemokraterna när de gör det tycker jag att det är fel. Vi lägger fram det vi tycker är viktigast för Sverige sedan få människor ta ställning, säger Björklund.

Dokumentation

Läs Liberalernas budgetmotion:

Skolan först


Nämnda personer

Jan Björklund

Ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00