Nya liberala namn på väg till riksdagen

LISTOR. 2014 fick Liberalerna 19 platser i riksdagen. Med samma resultat 2018 kommer 7 nya ledamöter att väljas in och för några nuvarande kan det bli tufft.

Lokalföreningarna och distrikten har sagt sitt. Riksdagslistorna är spikade. Altinget har sammanställt vilka som skulle komma in om mandatfördelningen blir densamma som för fyra år sedan.

De flesta nuvarande riksdagsledamöterna ser ut att sitta säkert. Men i några valkretsar kan det bli en kamp om vem som kniper platsen. Att sitta i riksdagen verkar nämligen inte vara en garanti för att hamna högst på listan. Maria Weimer som i dag sitter på Uppsalavalkretsens enda liberala mandat hamnar på andra plats, efter landstingsrådet Lina Nordquist.

– Jag blev jättebesviken men så är det. Man ville prioritera sjukvårdsfrågorna och Lina Nordquist är mer profilerad i det, säger Maria Weimer till Altinget.

Känns igen

Men situationen är inte ny. Weimer var andranamn på listan både 2010 och 2014. Båda gångerna fick hon fler personkryss än förstanamnet. 2010 då spärren var 8 procent för personkryssen räckte det inte. Men med spärren på 5 procent 2014 lyckades hon ta sig förbi dåvarande riksdagsledamoten Ismail Kamil. Och hon tror att hon kan göra om det i valet i september.

– Mina chanser är goda. Jag tror att mina väljare är rätt trogna och jag kommer att bedriva en aktiv personvalskampanj precis som förra valet, säger hon.

Riksdagsledamot vs riksdagsledamot

En annan nuvarande riksdagsledamot, Said Abdu, hamnar även han tvåa på listan, i Västra Götaland Norra. Etta på den listan är riksdagskollegan Lars Tysklind, som i dag representerar valkretsen Västra Götaland Västra. Anledningen till att de båda har hamnat i samma valkrets denna gång är att valkretsarna i just Västra Götaland har ritats om.

Att båda skulle få fortsätta i riksdagen ser i dag orealistiskt ut. Det som talar för Lars Tysklind är att han toppar listan. Det som talar för Said Abdu är att han, precis som Weimer, kryssade sig förbi förstanamnet i sin valkrets 2014. Och han hoppas att kryssen ska leda till riksdagen igen.

– Jag blev inkryssad förra gången och tänker även i detta val bedriva en personvalskampanj. Det vore inte förtjänt mina väljare om jag inte gör deras röst hörd och bedriver kampanj igen. Sedan hoppas jag att Liberalerna får två mandat såklart, säger han till Altinget.

Partiet först

Lars Tysklind tror att det realistiskt sett blir svårt för Liberalerna att ta två mandat. Han menar att den nya valkretsindelningen har gjort att både gamla VG Västra och VG Norra har tappat starka liberala kommuner.

– Vi är tillsammans svagare om historien upprepar sig. Huvudutmaningen är att se till att Liberalerna får så många röster att vi får ett mandat åtminstone, säger han till Altinget.

Tysklind kommer liksom Abdu att ha en personvalskampanj men hans fokus är på partiet.

– Man måste säga det i den ordningen. Att man vill att folk ska rösta på Liberalerna sedan får de gärna kryssa Lars Tysklind.

Nya Stockholmsnamn

I Stockholm blir det två nya namn om 2014 års valresultat upprepas. Den ena är Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor på plats 5 och den andra är Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet på plats 6.

– Plats 6 är absolut en valbar plats. Vi jobbar ju dessutom hårt för att Liberalerna ska öka inför valet så det ska nog gå vägen, sade Forssell till Altinget i december.

Det som möjliggör för Avci och Forssell är dels att Erik Ullenhag lämnade riksdagen för ett ambassadörsjobb och att Birgitta Ohlsson fick kasta in handduken i partiledarstriden i höstas. Nina Lundström som ersatte Ullenhag återfinns på plats 8, så för att hon ska få fortsätta krävs antingen att Liberalerna gör ett bättre val än 2014 eller att hon kryssas in.

Nygammal Örebroare

I förra valet fick Örebro ett liberalt mandat. Riksdagsplatsen intogs av Johan Pehrson. Han lämnade dock riksdagen ett år senare för att satsa på att investera i och utveckla mindre företag men är nu redo för comeback. Pehrson toppar listan före sin efterträdare i riksdagen, Christina Örnebjär.

– Jag längtar så. Förstå att få stifta lagar och vara med och påverka Sverige. Det finns ingenting bättre, sade Pehrson till Altinget i mars.

Nykomling som kan ta plats

I Östergötland toppas listan av en politisk nykomling, Juno Blom. Mathias Sundin som sitter på mandatet i dag ställer inte upp för omval. Blom leder det nationella arbetet mot hedersförtryck vid Länsstyrelsen i Östergötland. Hon gick med i Liberalerna 2017 och har goda chanser att bli riksdagsledamot redan sitt andra medlemsår.

Forrige artikel ESV: Slut på pengar till ofinansierade reformer Næste artikel SD:s förra partiledare lämnar partiet SD:s förra partiledare lämnar partiet
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.