Klart med förslag om vapenexport

HANDEL. Ett demokratikriterium ska införas vid vapenexport. Det föreslår den parlamentariska utredning som under tre år har arbetat med ett nytt regelverk för export av krigsmateriel.

Per-Anders Sjögren

En viktig del av uppdraget för kommittén, som består av representanter för riksdagspartierna, har varit att skärpa reglerna och kontrollen vid export till icke-demokratiska länder. Utredningen ska lämnas till utrikesminister Margot Wallström under fredagen. Men i en debattartikel i Dagens Industri skriver sex av partierna, S och MP samt de fyra borgerliga, att ett demokratikriterium ska införas som ett villkor vid tillstånd för vapenexport.

En central formulering i det nya regelverket är ”respekt för mänskliga rättigheter och den mottagande statens demokratiska status utgör centrala villkor vid tillståndsgivningen”, skriver partierna i debattartikeln.

Den demokratiska statusen ska bedömas utifrån förekomsten av demokratiska institutioner, respekt för demokratiska processer och medborgerliga och politiska rättigheter. Ju sämre den demokratiska statusen är desto mindre utrymme finns för att bevilja ett tillstånd. Och om det finns grava brister i den demokratiska statusen eller om det förekommer allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter så utgör det ett hinder för att bevilja tillstånd, enligt partierna.

Vid export ska en helhetsbedömning ske där utrikespolitiska skäl vägs mot säkerhets- och försvarspolitiska. Export kan bli aktuellt bara om det finns ett tydligt svenskt försvarsintresse och i de fallen ska internationella förpliktelser samt de svenska exportkriterierna vägas sin, enligt kommitténs majoritet.

Kommittén föreslår också nya regler kring följdleveranser, bland annat en skarpare efterkontroll så att Sverige försäkrar sig om att exporterad materiel inte går vidare till ett annat land.

Utredningen kommer att presenterats klockan 10 på fredagen.

Ett nytt regelverk för den svenska exporten av krigsmateriel har utretts sedan 2012 efter en uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Syftet har varit att skärpa reglerna kring export till till icke-demokratiska länder.

En annan knäckfråga har varit att reda ut exakt vad som är ett är icke-demokratisk land och hur detta sedan ska påverka ett beslut om export.

För politikerna i utredningen har det handlat om att ta ställning till hur tungt ett demokratikriterium för exporten ska väga i förhållande till andra intressen som svensk försvars-, säkerhets- och utrikespolitik.

En striktare reglering än i dag kan leda till att Sveriges export av krigsmateriel minskar och det finns därför ekonomiska konsekvenser av ett demokratikriterium. En annan aspekt som kommittén har analyserat är hur en skärpning av exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater påverkar Sveriges samarbete med andra länder om försvarsmateriel och deltagande i internationella insatser.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00