Klart med allianssamarbete inför valet – men oklart på vilket sätt

VAL. Moderaterna kommer att gå till val med ett eget manifest. Men partiet kommer också att presentera gemensamma förslag med Alliansen. Exakt hur allianssamarbetet ska se ut är dock ännu okänt.

Moderatledaren Ulf Kristersson har bekräftat att det blir någon form av allianssamarbete i höstens val och att allianspartierna är på det klara med hur ett sådant samarbete kommer att se ut. Men det är inget som Ulf Kristersson ännu vill avslöja i detalj. Informationen han gav vid en träff med riksdagsjournalisterna var knapphändig.

– Vi har en plan för hur det ska gå till. Vi kommer att gå till val på gemensamma reformer, säger han.

Kristersson berättar samtidigt att samtalen mellan allianspartierna har blivit allt bättre den senaste tiden.

–  Vi har sedan flera månader bra samtal om frågor både där vi tycker lika och kanske ännu viktigare där vi inte tycker lika, säger han.

Olika samarbeten vid olika val

De exakta formerna för samarbetet är inte kända i dagsläget. Kristersson menar att allianssamarbetet framför allt handlar om en gemensam färdriktningn vid valet, inte nödvändigtvis ett färdigt program. Han framhåller att samarbete mellan de fyra partierna har sett olika ut vid olika val och att de exakta formerna för samarbetet kommer att presenteras gemensamt senare. 2006 gick allianspartierna till val med ett färdigt budgetförslag. Om det blir så också 2018 återstår dock att se.

– Det är inte givet att Alliansen måste gå till val med en gemensam budget, säger Kristersson.

Nej till att regera ensam

I spekulationerna inför riksdagsvalet hamnar mycket fokus på olika regeringsalternativ. Ett alternativ som har lyfts fram av vissa statsvetare är att Moderaterna skulle kunna regera ensamma i en enpartiregering om Sverigedemokraterna blockerar andra alternativ. Och att en sådan M-regering i sådant fall skulle söka stöd både högerut och vänsterut i olika frågor. Men det är ett alternativ som Ulf Kristersson inte ger mycket för.

– Det är säkert en kul statsvetenskaplig lek men det tror jag inte alls på.

Samtidigt håller Kristersson en liten dörrspringa på glänt.

–  Att utesluta något alternativ med 100 procent går inte, säger han.

 

Forrige artikel M hjälper gärna KD i valet M hjälper gärna KD i valet Næste artikel SKL varnar – regeringens miljardsatsning kan slå fel SKL varnar – regeringens miljardsatsning kan slå fel
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.