Om  
Kjell Asplund

Kjell Asplund ska utreda patientsäkerhetsfrågor

Regeringen har tillsatt en utredning om ökat patientinflytande och patientsäkerhet inom vård utanför den etablerade hälso- och sjukvården.

Johan Manell

Utredaren Kjell Asplund är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd och har tidigare bland annat varit generaldirektör för Socialstyrelsen.

Utredningen han ska leda har till uppgift att:

  • Se över hur patienter som vill välja vård utanför den i dag etablerade vården enkelt kan få saklig information om vilken vård som finns att tillgå, information om vilka verifierade effekter sådan vård har, samt vilka skillnader som finns exempelvis kring det rättsliga skyddet när man söker sådan vård.
  • Främja kontakter och erfarenhetsutbyten mellan utövare i och utanför den etablerade hälso- och sjukvården för att bidra till minskad polarisering och ökad kunskap.
  • Kartlägga forskning som bedrivs, även internationellt, och aktuella forskningsresultat om behandlingsmetoder utanför den etablerade hälso- och sjukvården.
  • Lämna förslag till en policy, i enighet med WHO:s rekommendation, för utvärdering och reglering av behandlingsmetoder som idag inte tillhör den etablerade vården, men som efter utvärdering skulle kunna göra det.
  • Se över om rätten att behandla vissa allvarliga psykiska sjukdomar och störningar för den som inte är legitimerad bör begränsas.
Nämnda personer

Kjell Asplund

Ordförande Socialstyrelsens styrelse, tidigare generaldirektör Socialstyrelsen
Professor emeritus

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00