KDU-ordförande lämnar: ”Får stå vid sidlinjen i stället”

Det pågår ett skifte på högersidan i svensk ungdomspolitik. Nu meddelar även Nike Örbrink, förbundsordförande för KDU, att hon kliver av. Som ny gruppledare i Stockholms stadshus ska hon återigen jobba mot maktskifte.

Som KDU-ordförande kampanjade Nike Örbrink för maktskifte, något som också blev fallet. Men i Stockholm är det i opposition den 25-åriga kristdemokraten ska arbeta när hon tar över som gruppledare efter civilminister Erik Slottner.
Som KDU-ordförande kampanjade Nike Örbrink för maktskifte, något som också blev fallet. Men i Stockholm är det i opposition den 25-åriga kristdemokraten ska arbeta när hon tar över som gruppledare efter civilminister Erik Slottner. Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Under åren som följt sedan 23-åringen från Bromma 2020 valdes till ny ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU har Nike Örbrink hunnit argumentera för såväl kulturell assimilation som skoluniformer i problemskolor, och fria öppettider för landets krogar och nattklubbar.

Förra året blev hon omvald till ordförandeposten, men nu har hon bestämt sig för att kliva av vid ungdomsförbundets riksmöte i vår. 

Vi skulle förflytta partiet åt KDU:s håll, få mer inflytande, leverera bra i skolvalet och byta regering. Nu har vi klarat det.

Känner du dig klar? 

– Det gör man nog aldrig. Men jag känner mig trygg med att lämna över till nästa generation KDU:are och är övertygad om att jag kommer imponeras av alla unga radikala krafter. Jag får stå vid sidlinjen i stället, säger hon till Altinget.

Kristdemokraterna backade med en procentenhet i riksdagsvalet och landade på 5,34 procent. I huvudstadskommunen gick det ännu sämre och partiet tog sig precis över spärrgränsen på tre procent.

– Vi backade rejält i Stockholm och fick en vänstermajoritet som vi nu börjar se resultatet av. I budgeten lägger man mer pengar på att motverka bilister än ligister och slaktar det trygghetsarbete som vi byggt upp, säger Nike Örbrink om det nya S-V-MP-styret. 

Som ny gruppledare för partiet i stadshuset, efter civilminister Erik Slottner, siktar Örbrink mot valvinst 2026 och kan återanvända slagorden från valkampanjen: mot maktskifte.