Debatt

KDU: Det ultimata kvittot på en misslyckad jämställdhetspolitik

Att antalet unga tjejer som förts ut ur landet mot sin vilja för att riskera tvångsäktenskap har ökat är det ultimata kvittot på en misslyckad jämställdhetspolitik. När gränserna sakta öppnas upp igen måste skyddet för dessa flickor stärkas, skriver Nike Örbrink, förbundsordförande KDU.

”När gränserna nu luckras upp och utlandsresor underlättas måste skyddet vara bättre för att inga flickor ska saknas i skolbänken efter ett lov.”
”När gränserna nu luckras upp och utlandsresor underlättas måste skyddet vara bättre för att inga flickor ska saknas i skolbänken efter ett lov.”Foto: AP Photo/Rick Bowmer
Nike Örbrink
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nyligen rapporterade organisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) att antalet tjejer som vittnat till dem om att de förts ut ur landet mot sin vilja, har ökat. Flickorna som är mellan 15 och 22 år riskerar barn- och tvångsäktenskap i sina hemländer efter att de brutit mot de normer deras föräldrar anser att de ska leva efter. Redan efter första halvåret i år är det 16 flickor som larmat till organisationen GAPF.

När gränserna nu luckras upp och utlandsresor underlättas måste skyddet vara bättre för att inga flickor ska saknas i skolbänken efter ett lov.

Det ultimata sveket

Lärare måste kunna känna igen tidiga tecken på att unga flickor utsätts för hedersrelaterade påtryckningar hemifrån.

Uppskattningsvis lever 100 000 barn och unga under någon typ av hedersrelaterat förtryck. Av de 72 fall av tvångsäktenskap utomlands förra året hade Socialtjänsten i 50 fall blivit larmade sedan tidigare enligt utrikesdepartementet (UD). När flickor kontaktat socialtjänsten efter att de riskerat tvångsäktenskap av föräldrarna, har myndigheten i flera fall kontaktat föräldrarna. Det är det ultimata sveket från samhället och staten.

KDU vill se förändring

Insatserna för att stoppa hedersförtrycket och garantera alla flickors trygghet och frihet att leva i Sverige måste bli fler, och bättre. KDU vill att följande insatser genomförs:

  1. Satsa mer på utbildning och kunskapen inom socialtjänsten: det måste vara oacceptabelt att en myndighet förvärrar situationen och ökar utsattheten och risken för unga tjejer som sökt hjälp. Förtroendet för staten måste kunna vara starkt när någon far illa.
  2. Stärk utbildningsinsatserna kring hedersrelaterat våld och förtryck inom skolan: Lärare måste kunna känna igen tidiga tecken på att unga flickor utsätts för hedersrelaterade påtryckningar hemifrån.
  3. Kommuner ska kunna garantera skyddade boenden med särskild kompetens om hederskulturer- och förtryck.
  4. Inför en ”Forced Married Unit” enligt Brittisk modell: Inrätta en särskild myndighet inom polisen som arbetar med att hjälpa flickor och pojkar som riskerar att giftas bort mot sin vilja med särskilt fokus på utlandsärenden.
  5. Ta efter ”Forced marrige protection orders”: I Storbritannien kan en häktningsorder utfärdas mot föräldrar som inte kan uppvisa vart sitt barn befinner sig inom 48 timmar vid misstanke om att barnet förts utomlands mot sin vilja. Systemet har haft en preventiv effekt och gjort det svårare för föräldrar att dölja var barnen befinner sig.

Ett jämställt land värt namnet

Ingen flicka ska saknas i skolbänken efter ett sommarlov på grund av att hon gifts bort i hemlandet. Våld- och förtryck i hederns namn måste bekämpas och de värderingar som gror i delar av Sverige ryckas upp från roten. Om Sverige ska vara ett jämställt land värt namnet ska alla flickor kunna känna sig trygga i att leva som de vill och att samhällets stöd finns när man behöver det.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00