KD i Karlskrona ber Försvarsmakten om ursäkt

Debattören Peter Östling skrev en krönika som kritiserade KD och partiledaren Ebba Busch. Det fick KD Karlskrona att vända sig till Östlings arbetsgivare Försvarsmakten – men partiet har ångrat sig.

Krönikören Peter Östlings kritik mot KD-ledaren Ebba Busch fick lokalavdelningen i Karlskrona att vända sig till Östlings arbetsgivare Försvarsmakten.
Krönikören Peter Östlings kritik mot KD-ledaren Ebba Busch fick lokalavdelningen i Karlskrona att vända sig till Östlings arbetsgivare Försvarsmakten.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Peter Östling, debattör och officer inom marinen, skrev under sommaren en gästkrönika med kritisk udd mot Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch i Sydöstran. Det fick KD Karlskrona att ta kontakt med Östlings förbandschef och ifrågasätta lämpligheten med dennes bisyssla. Försvarsmakten hänvisade till yttrandefriheten, skriver Sydöstran.

Starkt häpnadsväckande agerande av partiets lokalavdelning, enligt Östling. ”Kristdemokraterna i Karlskrona skäms inte att försöka tysta den del av den demokratiska debatt som de inte tilltalas av och saknar förmåga att bemöta.” skriver han i en kommentar i tidningen.

KD: Syftet var inte munkavle

Nu ber KD Karlskrona ”förbehållslöst om ursäkt” och skriver i en insändare i Sydöstran:

”Syftet med mailet till försvarsmakten var inte att försöka sätta munkavle på någon, utan var menat som en fråga om hur lagen om offentlig anställnings § 7 tolkas av försvarsmakten som arbetsgivare, avseende vilken typ av bisysslor som försvarsmakten accepterar, och Peter Östlings artikel skulle i sammanhanget ses som ett aktuellt exempel.”


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00