Karin Karlsbro om avhoppet: ”Tråkigt att en kollega lämnar”

Europaparlamentarikern Pascal Durand lämnar den liberala partigruppen Renew Europe till följd av Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna. Men Liberalerna har ett starkt stöd i gruppen, anser partiets EU-parlamentariker Karin Karlsbro.

Karin Karlsbro (L)
Karin Karlsbro (L)Foto: Fredrik Persson / TT
Miranda Olsson

Den franska liberala europaparlamentarikern Pascal Durand väljer att lämna Renew Europe efter utgången i det svenska valet, enligt franska Le Monde och Politico. Beslutet ska ha fattats med anledning av det samarbete Liberalerna ingått med Sverigedemokraterna.

Altinget har sökt Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro, som också sitter i den liberala partigruppen. Hon svarar i en skriftlig kommentar:

”Det är tråkigt att en kollega väljer att lämna gruppen, men det är hans beslut som vi får respektera. Jag och Liberalerna har ett starkt stöd i gruppen och hans beslut påverkar inte detta”, skriver hon.

I helgen samlas ALDE (Alliansen liberaler och demokrater för Europa) i Bratislava. ALDE har tidigare sagt att de ska undersöka samarbetet mellan L och SD närmare genom ett så kallat ”fact-finding mission” till Stockholm.

Läs också

Går till S-grupp

Pascal Durand valdes in i EU-parlamentet 2014, senast för president Emmanuel Macrons parti En Marche!, numera Renaissance. Den franska parlamentarikern ska ha sagt att han inte kan ”acceptera det oacceptabla”, och inte vill bidra till att normalisera ”alliances with the far right”:

”Jag har ägnat hela min politiska karriär åt att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och nationalism för att på så sätt stärka Europa. Att den liberala gruppen associeras med ett sådant parti blev för mycket.”

Pascal Durand går i stället in i den socialdemokratiska partigruppen S&D.

 


Nämnda personer

Karin Karlsbro

Europaparlamentariker (L), adjungerad i partistyrelsen
jur. kand (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00