Källström: Regeringen duttar sönder välfärden

INTERVJU. Små och många specialdestinerade statsbidrag är dubbelt dåliga och hotar dessutom det kommunala självstyret, varnar Emil Källström (C).

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström 
Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström Foto: Bild: Riksdagen
Mattias Croneborg

– Fortsätter vi så här har vi avskaffat det kommunala självstyret via specialdestinerade statsbidrag, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström i en intervju med Altinget.

Bakgrunden är de allt fler specialdestinerade statsbidragen som ökat med den rödgröna regeringen och som kommer att fortsätta att öka rejält dem kommande åren enligt regeringens egen budget.

– Man duttar ut satsningar på några enstaka tiotals eller hundratals miljoner kronor som ska delas över alla kommuner och landsting. Det är dubbelt dåligt, säger han.

När alla kommuner ska dela på pengarna blir det ytterst små belopp för kommunerna för varje bidragstyp, resonerar Källström.  

– De gör liten skillnad i praktiken. Det bidrar till ineffektivt. På statens sida har du tjänstemän som sitter och administrerar detta. Du har kommunala tjänstemän som söker bidragen, säger Emil Källström.

Rensar i rabatten

Han befarar att bidragen kan var så ineffektiva att hanteringen av pengarna kostar lika mycket som satsningarna i sig. Dessutom är det från ett statsfinansiellt perspektiv många bäckar små som hotar att spä på underskottet i de offentliga finanserna.

Så ett löfte om ni kommer till makten är att de specialdestinerade bidragen försvinner?

– Man ska vara ärlig och säga att sossarna inte uppfann specialdestinerade statsbidrag. Även om de slår någon form av rekord. Vi kommer att återkomma med förslag hur man ansar i den här rabatten ordentligt.  Vi vill återgå till mer generella bidrag och visa förtroende för de förtroendevalda på lokal och regional nivå.

Sverige håller på att få ett nytt ramverk för finanspolitiken. Allianspartierna var kritiska till Socialdemokraternas initiativ att på egen hand låta utreda överskottsmålet.

– Det var en tafflig hantering. Men man backade från att ensidigt göra något. Nu sitter i en utredning och jag tror att det finns goda chanser att komma överens.

Källström tror att det kan bli andra målvariabler, som att exempelvis hålla en stabil nivå flör statsskulden.

Att man långsiktigt siktar mot exempelvis 40 procent, säger han.  

Källström betonar att det viktiga är att det nya ramverket är långsiktigt politiskt hållbart så att det håller över flera mandatperioder.

Regeringen saknar politik mot sjukskrivningar

Centerpartiet har även kritiserat regeringen för att låta vissa utgifter i budgeten stiga utan att komma med besparingar, det gäller exempelvis sjukförsäkringar.

– Man inte har en kraftfull politik för att möta ökningen. Utan en politik som spär på utvecklingen Borttagandet av den bortre parentesen ska enligt regeringen bara skulle kosta 300 miljoner kronor. Det tror jag bara är småpengar mot vad det kan komma att kosta.

Däremot finns det en överenskommelse över blockgränsen när det gäller pengar för migration och en extrabudget med 10 miljarder kronor godkändes i veckan av finansutskottet. Riksdagen kommer att beslut om pengarna i nästa vecka.

– Vi är till del överens. Det finns en enighet bakom den extra budgeten.

Skatterna ska sänkas

Centerpartiet är tydliga i sin budgetmotion om att skatterna på sikt ska ned ordentligt. Sverige har i dag en skattekvot på 43 procent. På senare år har den minskat. Men internationellt ligger Sverige högt. Men Källström vill inte siffersätta ett mål för skattekvoten.

– Det är oklokt att sätta en nivå. Men en rimlig ambitionsnivå är att hamna i mittfåran inom OECD. På kort sikt handlar det dock om att den inte ska stiga.

Samtidigt har partiet en linje med skatteväxling. Skatterna på arbete och företagande ska minska medan framför allt miljöskatter ska öka. Eftersom den totala skattekvoten ska minska innebär det rejält sänkta marginalskatter på sikt.

– Litet men viktigt första steg finns redan i den första budgetmotionen.  Vi kommer att presentera ytterligare förslag i kommande budgeter.  Vi sänker genom att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Framöver kommer partiet sannolikt att använda andra verktyg.

– När vi återkommer framöver handlar det om bredare förslag. Man sänker det generella skattetrycket på arbete samtidigt som man sänker marginalskatterna. Då får alla, oavsett var på marginalskattekurvan man befinner sig, sänkta marginalskatter, säger Emil Källström.

Han menar att partiets ambition är att alla ska få mer pengar i plånboken.

– Men skattesänkningar ska ses i relation till sin inkomst. Sänker man skatterna med en månadslön blir det olika belopp för olika inkomstgrupper.

Vill bli tuffare mot Riksbanken

Politiker tenderar att gå som katten runt het gröt när det gäller frågor om riksbanken. Anledningen är att politikerna kan beskyllas för att inte respektera Riksbankens självständighet.

– Det är alltid känsligt hur mycket man ska diskutera riksbanken från det här huset. Jag tror att det skulle vara sunt med en större och mer direkt diskussion om hur de sköter sitt arbete. Där skulle vi kunna tuffa till oss från parlamentariskt håll

Källström anser att det finns ett problem med dagens system och man har nyligen tillsatt en grupp i finansutskottet som ska ser över hur politikerna granskar riksbanken.

– Finansministern får inte säga något om Riksbanken. Finansutskottets ordförande tillhör vanligtvis samma parti. Om Fredrik Olovsson (ordförande i finansutskottet, socialdemokrat) säger något utgår man ifrån att det är Magdalena Anderssons ord. Det där är ett problem som jag inte har något solklart svar på.

Källström har förtroende för Riksbankens ledning.

– Det är uppenbart att Riksbanken har haft fel om inflationen l. Men det har även andra prognosmakare haft. Det är ett svåranalyserat läge när det gäller inflationsprognoser. Vem hade gjort det bättre? Jag tycker att Riksbanken gör ett bra jobb.

Dokumentation

Emil Källström 

  • Ekonomisk talesperson för ekonomisk politik, Centerpartiet
  • Ledamot i finansutskottet
  • Riksdagsledamot sedan 2010
  • Född 1987

Centern och ekonomisk politik

  • Centerpartiet har även ett ekonomiskt sekretariat som leds av Martin Ådahl (just nu föräldraledig), tidigare vd för tankesmedjan Fores och chefredaktör för tidskriften Fokus. 
  • Fördelningen i partiet är att Martin Ådahl tar den akademiska diskussion och mer långsiktiga inriktningen på den ekonomiska politiken. Det som har bäring på riskdagen och den dagliga politiken är Emil Källströms ansvar.
  • Källström om

Källström om 

  • Skatt i finanssektorn

– Det är rimligt att bankerna tar en större del av skattebördan

  • Visstidsanställningar

– Vi är skeptiska generellt till att göra det svårare att ha visstidare. Det man i praktiken åstadkommer är att färre jobb skapas.

  • Regeringens arbetslöshetsmål

–  Det är enkelspårigt. Både sysselsättningen och arbetslösheten är viktigt. Vi har inga mål som parti (alliansen har haft det). Det viktiga är snarare vad man gör här och nu.


Nämnda personer

Emil Källström

Vd Sekab
Fil. kand i företagsadministration (Handelshögskolan i Stockholm, 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00