Jonas Sjöstedt avgår

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval inför partiets kongress i maj, skriver han i ett inlägg på Facebook.

I inlägget på Facebook skriver Jonas Sjöstedt att det är en bra tid att kliva åt sidan för att ge partiet en chans att välja en ny ordförande i god tid före valet år 2022. Han menar att det inte varit något lätt beslut, men att det är rätt beslut för hans familj.

Sjöstedts familj bor sedan i somras i Vietnam, där hans fru Ann Måwe är ambassadör. I inlägget skriver Sjöstedt att han kommer att flytta efter sin familj senare i år.  

Läs också: Nya ambassadörer utsedda

Potentiella efterträdare 

Sjöstedt har varit partiledare för Vänsterpartiet i åtta år. Spekulationerna om vem som blir hans efterträdare har redan satt igång. Populära namn är partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, arbetsmarknadspolitiske talespersonen Ali Esbati, partisekreteraren Aron Etzler och den tidigare vice partiledaren Rossana Dinamarca. Dinamarca kandiderade till partiledare år 2012, då Jonas Sjöstedt valdes i stället. 

Sjöstedts efterträdare kommer att väljas på partiets kongress i maj.

Forrige artikel Före detta Säpo-chef ska klimatanpassa svenska lagar Före detta Säpo-chef ska klimatanpassa svenska lagar Næste artikel Överblick: Apoteket köper in sig i läkarapp och Säpo-chef varnar företag Överblick: Apoteket köper in sig i läkarapp och Säpo-chef varnar företag