Jonas Sjöstedt avgår

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval inför partiets kongress i maj, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Jonas Sjöstedt (V) talar under politikerveckan i Järva.
Jonas Sjöstedt (V) talar under politikerveckan i Järva.Foto: Christine Olsson/TT
Ditte Roslund

I inlägget på Facebook skriver Jonas Sjöstedt att det är en bra tid att kliva åt sidan för att ge partiet en chans att välja en ny ordförande i god tid före valet år 2022. Han menar att det inte varit något lätt beslut, men att det är rätt beslut för hans familj.

Sjöstedts familj bor sedan i somras i Vietnam, där hans fru Ann Måwe är ambassadör. I inlägget skriver Sjöstedt att han kommer att flytta efter sin familj senare i år.  

Läs också: Nya ambassadörer utsedda

Potentiella efterträdare 

Sjöstedt har varit partiledare för Vänsterpartiet i åtta år. Spekulationerna om vem som blir hans efterträdare har redan satt igång. Populära namn är partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, arbetsmarknadspolitiske talespersonen Ali Esbati, partisekreteraren Aron Etzler och den tidigare vice partiledaren Rossana Dinamarca. Dinamarca kandiderade till partiledare år 2012, då Jonas Sjöstedt valdes i stället. 

Sjöstedts efterträdare kommer att väljas på partiets kongress i maj.

Nämnda personer

Jonas Sjöstedt

Europaparlamentariker (V)
Gymnasieutbildning

Rossana Dinamarca

Tidigare riksdagsledamot (V)
Juriststudent, journalistik (Strömbäcks folkhögskola 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024