Jokkmokks krysskung kandiderar till riksdagen – för Stockholm

Sveriges framgångsrikaste miljöpartist Henrik Blind har siktet inställt på riksdagen och hoppas kunna knipa en plats på en av Stockholmslistorna. ”Jag representerar Norrort”, säger han skämtsamt.

Henrik Blind kom på nionde plats i MP Stockholms provval, trots att han bor 100 mil därifrån.
Henrik Blind kom på nionde plats i MP Stockholms provval, trots att han bor 100 mil därifrån. Foto: Privat
Johan Manell

Det förekommer att politiker ställer upp i riksdagsval i en annan valkrets än de är folkbokförda. Men då rör det sig ofta om partiledare eller kända profiler som ett parti vill ska locka röster. Det gör att Henrik Blinds (MP), kommunpolitiker i Jokkmokk, kandidatur sticker ut.

– Jag blev uppringd av valberedningen i Stockholm som sa att jag var nominerad. Det sådde ett frö som började gro och jag tänkte: Varför inte? Stockholm och riksdagen blir bara bättre om vi har en bred representation, säger han till Altinget.

Kryssmagnet

Samtidigt har Henrik Blind en historia som röstmagnet i hemkommunen. Jokkmokk var Miljöpartiet starkaste fäste i kommunvalet 2018 och partiet fick nästan 14 procent av rösterna. Blind fick också landets största andel personkryss, alla partier inräknade. Däremot är partiet inte stort i riksdagsvalet i Norrbotten, och saknar riksdagsmandat. Det är också en av anledningarna till att Henrik Blind kandiderar i Stockholm.

– Det är klart att det har jag ju också tänkt på att det är lättare att komma in den vägen.

Att han väljer att kandidera i en valkrets som ligger cirka 100 mil söder om Jokkkmokk, har inte gått obemärkt förbi på hemmaplan.

Jag får redan lite gliringar att de kallar mig ”Stockholmaren” här i Jokkmokk. Men det är lite glimten i ögat.

Henrik Blind (MP), Jokkmokkspolitiker som kandiderar till riksdagen i Stockholm.

– Jag får redan lite gliringar att de kallar mig ”Stockholmaren” här i Jokkmokk. Men det är lite glimten i ögat, säger Blind.

Representerar Norrort

Processen med MP:s riksdagslistor i Stockholm är igång. En första medlemsomröstning har hållits och där placerade sig Blind på nionde plats.

– Det är helt otroligt. Jag tror att det var närmare 100 kandidater. Jag är otroligt glad över att få det stödet av MP:s stockholmsmedlemmar. Jag representerar verkligen Norrort med betoning norr, säger han skämtsamt.

Vägen framåt

Nionde plats kan låta som en låg placering men faktum är att det kan räcka en bra bit. Miljöpartiet har i dag sex riksdagsmandat i Stockholms stads och läns valkretsar. Och om MP skulle fortsätta i regering så är det troligt att några av namnen från Stockholm kommer att bli ministrar.

Fakta

Henrik Blind

Ålder: 43

Utbildning: Kurser i statsvetenskap och samiska språk

Jobbar som: Administrativ handläggare Sameskolstyrelsen

Politiska uppdrag: 

  • Gruppledare MP Jokkmokk
  • Ledamot kommunstyrelsen
  • Ersättare i SKR:s kultur- och fritidsberedning
Men vi är inte där än och det är mer än medlemsomröstningen som har betydelse för listan i slutändan.

”Provvalet är klart men det står tydligt i våra stadgar att det bara är ett av de underlag valberedningen har. Provvalet får inte ges särställning i förhållande till annan information om kandidaterna", skriver Annika Hjelm, valberedningens ordförande för MP Stockholm, i ett SMS till Altinget.

Listan spikas en bit in på nästa år.

Representation

Henrik Blind tror i alla fall att det vore bra för partiet att få in en röst från Norrbotten i riksdagsgruppen.

– Miljöpartiet blir ofta kritiserat för att vara ett storstadsparti. Vi har ingen representation från norra Sverige. Det kommer bli mitt bidrag om jag får väljarnas förtroende och kommer in i riksdagen att just också lyfta perspektiven från den här landsändan. För partier blir ju bara bättre om man har en bred representation från hela Sverige med olika bakgrunder.

Om du skulle komma in, kommer du att driva Stockholmsfrågor eller Jokkmokksfrågor?

– Jag kommer ju driva Miljöpartiets frågor. För mig är klimatfrågan jätteviktig och också kopplad till min egen bakgrund eftersom jag tillhör det samiska folket. Vi ser hur klimatförändringarna påverkar våra möjligheter att leva på det traditionella sätt som vi gjort sedan istidens dagar. Kommer jag in i riksdagen kommer jag vara en grön röst som inkluderar både Stockholms stad och Jokkmokk.

 

Läs också

Nämnda personer

Henrik Blind

Gruppledare (MP) Jokkmokks kommun
Universitetsstudier inom statsvetenskap, det samiska språket, med mera

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget