Jämtin hade velat fortsätta som Sida-chef

Regeringen förlänger inte förordnandet för Sidas generaldirektör Carin Jämtin, som därmed kommer att sluta i maj. ”Det är ingen nyhet att jag gärna hade velat vara kvar”, säger hon i ett internt mejl till personalen.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Anders Gustafsson

Enligt uppgifter till Altinget har Carin Jämtin förmedlat följande budskap i ett internt mejl till personalen. 

Hade velat fortsätta

”Jag mailar till er för att informera om att regeringen har beslutat sig för att inte förlänga mitt förordnande som generaldirektör för Sida. Jag är glad och stolt över det arbetet som vi har utfört tillsammans under de här åren, och jag vet att det inte hade varit möjligt utan alla fantastiska Sida-kollegor. Det är ingen nyhet att jag gärna hade velat vara kvar och fortsätta det arbetet, samtidigt innebär ju ett tidsbegränsat förordnande att det förr eller senare tar slut. Mitt förordnande gäller för sex år och det går ut den 31 maj. Vad som händer därefter är ett beslut för regeringen. Fram till dess fortsätter vi i samma anda, och jag kommer naturligtvis att fullfölja alla åtaganden som jag har inplanerade.”

Altingets gratis nyhetsbrev

Utsågs 2017

Carin Jämtin utsågs i maj 2017 till generaldirektör för Sida. Tillsättningen skedde i konkurrens med 27 andra kandidater.

– Det är en lång tid som hon har lett myndigheten, på ett bra sätt. Men när vi nu går in i en ny fas i biståndspolitiken så ser vi det som naturligt att det också blir ett nytt ledarskap på Sida, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell till TT.

Ska reformera biståndet

Den nuvarande regeringen har sagt att biståndspolitiken ska reformeras, och Forssell säger till TT att den kommande generaldirektören bland annat kommer att ha i uppgift att hitta synergier mellan handels- och biståndspolitik.

Tjänsten som Sidas nya gd kommer att utlysas inom kort.

Nämnda personer

Carin Jämtin

Landshövding i Västernorrlands län
Studier i samhällsvetenskap (Stockholms uni.)

Johan Forssell

Utrikeshandels- och utvecklingsbiståndsminister (M)
Civilekonom i redovisning och finansiering (Handelshögskolan i Stockholm 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00