Jakten igång på Sandborghs efterträdare

GENERALDIREKTÖRER. Regeringen har inlett jakten efter generaldirektör till Svenska kraftnät – nästan tre månader efter Ulla Sandborghs avgång.

Den 7 februari i år fick Ulla Sandborgh lämna uppdraget som generaldirektör för Svenska kraftnät. Orsaken var bland annat att myndigheten brutit mot regeringsbeslut som säkerhetsklassning samt höga chefer haft tillgång till känsliga it-system utan att först ha blivit ordentligt säkerhetsprövade.

Regeringen har nu inlett sökandet efter en efterträdare till Ulla Sandborgh. I en utlysning som publicerades på regeringens hemsida denna vecka framgår att regeringen är ute efter en ny generaldirektör som bland annat har:

• Erfarenhet av förändrings- och utvecklingsarbete i ledande position.
• Goda kunskaper om statsförvaltningen och dess beslutsprocesser.
• Förståelse för den politiska struktur som myndigheten verkar inom.
• Förståelse för vikten av ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete och beredskapsfrågor.

De sökande ska också bland annat ha förmåga att:

• Vara omdömesgill och ansvarstagande.
• Leda och utveckla verksamheten inom ramen för en god förvaltningskultur.

Det är dessutom meriterande med kunskap om elsystem- och elkraftfrågor, energifrågor samt säkerhetsfrågor och beredskap.

Sista ansökningsdag är den 22 maj.

Sedan den 7 februari har Lotta Medelius-Bredhe varit tillförordnad generaldirektör för Svenska kraftnät.

Forrige artikel Ny generaldirektör för Försäkringskassan Ny generaldirektör för Försäkringskassan Næste artikel Han tar över som arbetsmarknadspolitisk talesperson för M Han tar över som arbetsmarknadspolitisk talesperson för M

"KD och L bör inte missa chansen att knyta ihop Sverige"

DEBATT. Vi kan inte bortse från att infrastruktursatsningar är den effektivaste motorn för att öka bostadsbyggandet. Sveriges ansvarstagande partier bör stötta satsningar på höghastighetsbanor. Det skriver Sveriges byggindustriers vd.