Isbrytaren Oden kan få en efterträdare

Regeringen ska utreda vad som krävs för att ersätta polarforskningsfartyget Oden. Beskedet är mycket positivt, enligt Polarforskningssekretariatets Katarina Gårdfeldt som har arbetat hårt för en ersättare till pensionsmässiga Oden.

Sveriges stolthet, forskningsisbrytaren Oden, behöver snart gå i pension. Nu ger regeringen en signal om att det kan bli aktuellt med en efterträdare.
Sveriges stolthet, forskningsisbrytaren Oden, behöver snart gå i pension. Nu ger regeringen en signal om att det kan bli aktuellt med en efterträdare.Foto: Martin Jakobsson
Johanna Alskog

En så kallad bokstavsutredare ska få i uppdrag att utreda vilka åtgärder, processer och samarbetsstrukturer som behövs för anskaffning, finansiering och drift av ett nytt svenskt polarforskningsfartyg som kan ta över efter nuvarande fartyget Oden. Utredningen ska vara klar senast den 1 december 2024.

– Sverige har en lång historia och en framstående position inom polarforskning och bidrar med forskningsdata till de globala klimatmodellerna. Isbrytaren Oden har varit central för att bygga upp vår förmåga att navigera och inhämta klimatdata från de extrema miljöer som råder i polarområdena. Den här förmågan vill vi upprätthålla och härmed förhoppningsvis utveckla, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

Nöjd direktör

Beskedet tas emot med varm famn av Polarforskningssekretariatets direktör Katarina Gårdfeldt som kallar beskedet för ”mycket positivt”.

– Anskaffningen av ett klimatneutralt forskningsfartyg är en prioriterad fråga för Polarforskningssekretariatet och en förutsättning för att Sverige ska behålla sin ledande position inom marin polarforskning. Forskning i polarområdena blir allt viktigare för att förstå klimatförändringarna och dess konsekvenser, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00