Debatt

Irene Svenonius: Aida Hadžialic, din wrapped för 2023 är här

Aida Hadžialićs wrapped för 2023 är här. När året summeras så kan det inte kategoriseras som annat än ett misslyckande, skriver oppositionsregionrådet Irene Svenonius (M).

Vänta lite. Det är någon på andra sidan linjen.
Vänsterpartiet vill rikta ett personligt tack till dig för att du har bortsett från både skattebetalare, resenärer och patienter till förmån för att genomföra deras politik, skriver Irene Svenonius i sin debattartikel riktad till finansregionrådet Aida Hadžialic (S).
Vänta lite. Det är någon på andra sidan linjen. Vänsterpartiet vill rikta ett personligt tack till dig för att du har bortsett från både skattebetalare, resenärer och patienter till förmån för att genomföra deras politik, skriver Irene Svenonius i sin debattartikel riktad till finansregionrådet Aida Hadžialic (S).Foto: TT/Spotify/Montage
Irene Svenonius
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Aida Hadžialić, 2023 frossade du i socialism, nedskärningar och skattehöjningar.

I år har din musik tagit dig till många platser.

Resan har förvisso inte skett med buss, pendeltåg eller tunnelbana. De alternativen har du dömt ut. Som följd av bristande kontroll över ekonomin har du tvingats till historiska nedskärningar i det gröna resandet. Socialdemokraterna har sammantaget fattat beslut om att lägga ned ett tjugotal busslinjer och aviserat nedskärningar på närmare 70 busslinjer. I spårtrafiken väntas lika stora nedskärningar. Men många melodier – i många olika tonarter – har det dock blivit ändå.

Under året har du lyssnat på mycket, men tyvärr inte på alla de varningar som kommit om Region Stockholms svåra ekonomiska läge eller de goda råden om hur den ekonomiska krisen bäst hanteras. I stället har du hållit för öronen och låtit stockholmarna ta notan för din politik.

Din melodi har blivit en kakafoni av att höja skatten, biljettpriserna i SL-trafiken och avgifter för att träffa läkare och vård. Tongångarna om ansvarstagande och ordning i ekonomin har däremot varit tysta. Totalt har du höjt skatten för 2,4 miljoner människor i Stockholmsregionen. Tillsammans med dina vänner i Stockholms stadshus har du höjt skatter och avgifter för en genomsnittlig Stockholmsfamilj med uppemot 14 000 kronor per år, mitt under en kostnadskris.

Plats i ditt hjärta för mer än en favorit

Men du hade en plats i ditt hjärta för mer än en favorit. Du höjde inte bara skatterna utan du skar dessutom ned på sjukvården, en av de två viktigaste kärnverksamheterna i Region Stockholm. Vårdplatserna har blivit färre och de som står i olagligt lång vårdkö har blivit fler. Patienters möjligheter att välja vårdmottagning har minskat och Hadžialić har nu siktat in sig på att lägga ner en närakut i centrala Stockholm. Kollektivtrafikmelodin sattes visserligen på paus, men skivan matades ut helt och hållet för sjukvården.

Medarbetarna lovades större inflytande och dialog men i verkligheten blev det en vinröd monolog. Tusentals anställda inom Stockholmsvården har fått veta att de blir av med sina jobb genom medierapporteringen. Medarbetare inom ambulans, närakut och primärvård är bara några exempel. Det är inte att ta ansvar för våra kärnverksamheter. Det är heller inte att ta ansvar för våra medarbetare. Det är att spela med människors liv och leverne.

Vänta! Det är någon på andra sidan linjen!

Du kanske tror att verkligheten har varit en illusion, men vi har hållit koll.

Vänta lite. Det är någon på andra sidan linjen.

Vänsterpartiet vill rikta ett personligt tack till dig för att du har bortsett från både skattebetalare, resenärer och patienter till förmån för att genomföra deras politik. De vill tacka dig för att du, iklädd deras ideologiska skygglappar, valt att blidka dem i stället för att fokusera på ditt huvuduppdrag att säkra ekonomin för Region Stockholm och möjliggöra bussar som rullar och vård till sjuka stockholmare.

När Aida Hadžialićs 2023 summeras kan det inte annat än att kategoriseras som ett misslyckande. Det är inte så kul att läsa, men vi står redo samma tid nästa år att göra en summering igen. Socialdemokraternas bristande kontroll över Region Stockholm kräver en genomgång varje år till dess att väljarna kan döma ut deras arbete på nästa valdag.

Nämnda personer

Aida Hadžialic

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Stockholm, finansregionråd
jur. kand (Lunds uni., 2010), fil. kand i affärsekonomi (Stockholms Handelshögskola, 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00