Intern kritik mot valanalys: ”Det är kollektivt fattade beslut”

Vänsterpartiets valanalys kritiseras för att peka ut den egna talespersonen och för beskrivningarna av den klimatpolitiska konflikten. Men enligt uppgifter till Altinget har analysen också mött motstånd i partistyrelsen: ”Finns det enskilda som inte kan ställa sig bakom det så får de säga det”, säger Hanna Gedin som lett arbetet.

Hanna Gedin, biträdande partisekreterare.
Hanna Gedin, biträdande partisekreterare. Foto: Vänsterpartiet, Fredrik Persson/TT
Miranda Olsson

Vänsterpartiets klimattalesperson och enskilda medlemmar underminerade partiets satsning på klimatfrågan genom att offentligt ifrågasätta inriktningen. Så står det i partiets valanalys som publicerades tidigare i veckan.

Jens Holm (V) lämnade uppdraget som klimatpolitisk talesperson i maj och tycker att det är märkligt att han pekas ut för väljartappet och även Elin Segerlind (V), som tog över frågorna, är kritisk till partiets utvärdering av valet.

Bakom valanalysen står Hanna Gedin, biträdande partisekreterare, som lett arbetet. Hon hänvisar till att valanalysen på drygt 30 sidor innehåller flera delar, "ganska gedigen, skulle jag själv vilja säga", med huvudfokus på hur partiet misslyckades med att sätta dagordningen i valrörelsen.

– Sedan gynnar det inte oss att vårt stora fokus på klimatpolitiken kom att handla om intern kritik som vi fick prata om i stället för de historiskt stora satsningar som vi lade på 700 miljarder för omställningspolitiken och klimatet. Det är en av många saker som tas upp, säger Hanna Gedin till Altinget. 

Det känns orättvist när jag var en av de som arbetade hårt i hela valrörelsen för en vänstervalseger

Men var det nödvändigt att peka ut er tidigare talesperson?

– Vi är väldigt självkritiska om du läser den här valanalysen från partistyrelsen och säger att vi själva inte lyckades förankra våra beslut tillräckligt väl och att vi måste bli bättre på det.