Ingen svensk i EU-parlamentets ledning

OMRÖSTNING. Socialdemokraterna förlorade talmansposten i EU-parlamentet. Som plåster på såren fick de på onsdagen fem vice talmän. Sett till nationell fördelning fortsätter Tyskland att dominera. Sverige finns inte med i parlamentets toppskikt.

Efter tisdagen val av ny talman röstade Europaparlamentet på onsdagen fram 14 vice talmän i en sluten omröstning. De två största politiska grupperna, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D fick som tidigare flest poster, fyra respektive fem. För S&D innebär det att de nu har två fler vice talmän än under förra mandatperioden. För EPP minskade antalet med två.

Tar man däremot med talmannens politiska färg i beräkning kan man konstatera att de europeiska socialdemokraterna har tappat i representation. När socialdemokraten Martin Schulz var talman under den senaste perioden 2014-2016 satt EPP på sex vice talmansposter och S&D på tre. När nu EPP innehar talmansämbetet har S&D fem poster och EPP fyra. Liberala ALDE fick två vice talmän. Det var uppgjort på förhand då det var en del av överenskommelsen mellan de konservativa och liberalerna. ALDE röstade igår på EPP:s talmanskandidat i utbyte mot bland annat två vice talmansposter. De gröna, vänstern och EU-skeptiska ECR fick en vice talman vardera, i likhet med föregående mandatperiod. När det gäller könsfördelning ändras inte kompositionen. Fem av de 14 är kvinnor.

Sverige inte med i toppen

Tyskland som har överlägset flest ledamöter totalt i Europaparlamentet fortsätter också att dominera i institutionens toppskikt. Tre av de nya vicetalmännen är tyskar. Polen har två medan Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Spanien, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Österrike har en vardera.

Sverige har som tidigare mandatperiod ingen representant i toppen.

Däremot ryktas det om att svenska liberalen Cecilia Wikström (L) ska få den relativt tunga posten som ordförande i parlamentets utskottsordförandekonferens som styr upp de andra utskottens arbete och ser till att det löper smidigt.
Att den posten ska gå till en ledamot från liberala ALDE var också del av uppgörelsen med EPP igår. Utskottsordförandekonferensen väntas välja ny ordförande inom tre veckor.

Forrige artikel De gröna: EU:s ordförandeland – ett skatteparadis De gröna: EU:s ordförandeland – ett skatteparadis Næste artikel Remissvar: Orimligt att lärare blir en del i asylprocessen Remissvar: Orimligt att lärare blir en del i asylprocessen